Nie cukinia, nie brokuły. Najlepszą i zdrową zupę robię z tych zielonych liści

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jest pyszna, aromatyczna i gotowa w 20 minut. Zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych i jest idealna podczas zrzucania zbędnych kilogramów. Taka właśnie jest zupa krem ze świeżego szpinaku, która przypadnie do smaku każdemu. Oto prosty i szybki przepis na pełną smaku i zdrowia kremową zupę szpinakową.
Co się dodaje do zupy szpinakowej?
Zupa krem ze szpinaku jest pyszna i aromatyczna. Idealnie sprawdzi się w czasie diety odchudzającej i w lecie, kiedy lżejsze potrawy bardziej smakują. Aby ugotować pełną smaku i aromatu zieloną zupę krem, potrzebne są składniki, które z łatwością można kupić w wielu sklepach. Są dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana. Najlepiej jednak zupa smakuje w ciepłe dni.
Z czego więc ugotować tę pyszną, zdrową i lekką zupę krem? Na liście składników znalazły się produkty, które wyróżniają się nie tylko smakiem, ale i wysoką zawartością witamin, minerałów i substancji odżywczych. Należy więc zaopatrzyć się w takie artykuły spożywcze jak:
- warzywa – szpinak, por, cebula, ziemniaki
- bulion warzywny
- dodatki – ser feta, czosnek, oliwa z oliwek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
Jakie przyprawy do kremu ze szpinaku?
Aby kremowa zupa ze szpinaku smakowała jeszcze lepiej, niezbędne są przyprawy i dodatki, które podkreślą jej smak. Sprawią, że danie stanie się aromatyczne i na długo pozostanie w pamięci. Czym więc doprawić zupę krem ze szpinaku? Oprócz podstawowych przypraw, czyli soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, warto dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Smak zupy krem ze szpinaku podkręca także czosnek i ser feta. Talerze warto udekorować naturalnym jogurtem, prażonymi pestkami dyni i liśćmi szpinaku. Dodatki idealnie komponują się z kremową zupą ze szpinaku.
Jak zrobić zupę krem ze szpinaku?
Przepis na pełną smaku i zdrowia lekką zupę krem ze świeżego szpinaku nie jest skomplikowany. Zielona zupa nie jest daniem zbyt wymagającym ani czasochłonnym. Obiad jest gotowy w 20 minut. Warto pamiętać, aby nie przesadzić z solą. Do zupy dodaje się grecki ser feta, który sam w sobie jest dość słony.
Jak więc ugotować pyszną domową zupę ze szpinaku w wersji kremowej? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Zupa zawsze się udaje. Zrobi ją każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu.
- 1. krok – podsmażenie cebuli, pora, ziemniaków, czosnków i szpinaku
- 2. krok – wlanie bulionu warzywnego
- 3. krok – dodanie sera feta i doprawienie zupy
- 4. krok – zmiksowanie zupy na gładki krem
SKŁADNIKI
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 700 g świeżego szpinaku
- 100 g sera feta
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 por (tylko biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
dodatkowo:- prażone pestki dyni
- jogurt naturalny
- liście szpinaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojony w plasterki por oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż się zeszklą.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć, aż się lekko zarumienią, często mieszając.
- Dodać szpinak czosnek i smażyć, aż liście zwiędną i nabiorą intensywnie zielonego koloru. Cały czas mieszać.
- Wlać bulion warzywny i gotować, aż ziemniaki staną się miękkie.
- Dodać pokruszony ser feta. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować na małym ogniu kilka minut.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Podawać na obiad udekorowaną jogurtem naturalnym, prażonymi pestkami dyni, liśćmi szpinaku.