Najlepsza zupa ogórkowa: przepis na pyszną ogórkową

Natalia Kołakowska
Zupa ogórkowa
Autor: Shutterstock Zupa ogórkowato jedna z najpopularniejszych polskich zup.
łatwy
30 min
4

Zupa ogórkowa jest trzecia w kolejności po rosole i pomidorowej, pod względem popularności w naszym kraju. Lubimy ją za kwaskowy smak i aksamitną konsystencję. Jednak nieumiejętnie ugotowana nie jest smaczna z racji zbyt twardych warzyw i ziemniaków. Warto poznać prostą recepturę, według której zupa ogórkowa będzie zawsze udana!

Przyrządzając zupę ogórkową, niektórzy oddzielnie gotują ziemniaki z warzywami i ogórki. To strata czasu. Można je ugotować razem, a cała tajemnica tkwi w tym, kiedy należy dodać do zupy ogórki! Kiszone ogórki zawsze dodajemy, gdy ziemniaki są już MIĘKKIE. W ten sposób unikniemy w ogórkowej głąbowatych i niesmacznych ziemniaków. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rosół postawić na ogniu. Ziemniaki i warzywa obrać, opłukać.
  • Ziemniaki pokroić w kostkę, warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do wrzącego rosołu. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Ogórki wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy ziemniaki będą miękkie, dołożyć do zupy szklankę ogórków, chwilę gotować na małym ogniu i spróbować.
  • Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dołożyć ogórki, po chwili ponownie spróbować. Można również  wlać nieco kwasu z ogórków, zwłaszcza jeśli zupę przygotowujemy z domowych ogórków kiszonych, a  kwas z nich jest smaczny i aromatyczny.
  • Gdy wywar będzie odpowiednio kwaśny, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (uwaga, rosół i ogórki kwaszone są słone, więc na ogół zupa nie wymaga dosalania).
  • Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i dodać do garnka, wymieszać. Zupę podawać posypaną posiekaną natką lub koperkiem.
Natalia Kołakowska