Najlepsza zupa jarzynowa - z młodych warzyw i z mnóstwem zieleniny

Zupa z młodych warzyw
Autor: Shutterstock Zupa z młodych warzyw z dodatkiem piersi kurczaka
łatwy
45 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Miesiące wakacyjne to najlepszy czas na jarzynową - esencjonalną, pyszna, pełną witamin i minerałów. Ja najbardziej lubię tę zupę na wywarze warzywnym, kiedy zawartość warzyw w jarzynowej jest maksymalna, ale na bulionie drobiowym z dodatkiem szarpanej piersi kurczaka smakuje równie dobrze.

SKŁADNIKI

  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 2 młode marchewki, obrane, pokrojone w plastry
  • 2 młode pietruszki, obrane, pokrojone w plastry
  • 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
  • 1 garść fasolki szparagowej, bez końcówek
  • 2 młode cukinie, pokrojone w kostkę
  • 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 pęczek natki
  • 1 pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrana i pokrojona marchewkę i pietruszkę przesmażyć na łyżce masła przez kilka minut, najlepiej od razu w garnku, w którym będzie gotowana zupa.
  • Dodać kalafior, cukinię, fasolkę i ziemniaki, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.
  • Pod koniec gotowania można dodać do zupy pierś z kurczaka poszarpana na małe kawałki, a po zakręceniu gazu drobno posiekaną zieleniną.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Galeria: Zupy na lato - 11 przepisów na letnie zupy z młodych warzyw

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej