Najlepsza zupa jarzynowa - z młodych warzyw i z mnóstwem zieleniny
2022-08-08
łatwy
45 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Miesiące wakacyjne to najlepszy czas na jarzynową - esencjonalną, pyszna, pełną witamin i minerałów. Ja najbardziej lubię tę zupę na wywarze warzywnym, kiedy zawartość warzyw w jarzynowej jest maksymalna, ale na bulionie drobiowym z dodatkiem szarpanej piersi kurczaka smakuje równie dobrze.
SKŁADNIKI
- 2 litry wywaru warzywnego
- 2 młode marchewki, obrane, pokrojone w plastry
- 2 młode pietruszki, obrane, pokrojone w plastry
- 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
- 1 garść fasolki szparagowej, bez końcówek
- 2 młode cukinie, pokrojone w kostkę
- 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 pęczek natki
- 1 pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrana i pokrojona marchewkę i pietruszkę przesmażyć na łyżce masła przez kilka minut, najlepiej od razu w garnku, w którym będzie gotowana zupa.
- Dodać kalafior, cukinię, fasolkę i ziemniaki, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.
- Pod koniec gotowania można dodać do zupy pierś z kurczaka poszarpana na małe kawałki, a po zakręceniu gazu drobno posiekaną zieleniną.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?