Minestrone - przepis na lekką zupę warzywną

2022-04-27
Minestrone - przepis na lekką zupę warzywną
Autor: thinkstockphotos.com Lato i wysyp świeżych warzyw sprzyjają gotowaniu lekkich i pożywnych zup, takich jak włoska minestrone. 
łatwy
45 min
4

Zupy są podstawą naszej diety. Dostarczają niezbędnych warzyw, płynów i mikroelementów. Latem, gdy bogactwo warzyw kusi ze straganów warto zrobić prostą i pożywną zupę w stylu włoskim. Ta odmiana słynnego minestrone będzie smakować każdemu niejadkowi. Bezpośrednio przed podaniem do talerza z minestrone można dodać łyżeczkę bazyliowego pesto, które bardzo podnosi smak dania. 

SKŁADNIKI

  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 młoda cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 2-3 młode ziemniaki
  • 2 mięsiste pomidory
  • 1 pęczek zielone cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • duża garść liści bazylii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3/4 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki drobnego makaronu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • świeżo starty parmezan do posypania zupy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać pokrojoną marchewkę i smażyć pod przykryciem przez około 5 minut.
  • Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, bulion, posiekany seler oraz łodyżki bazylii i pietruszki (liście pozostawić do wykończenia zupy). 
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić i dodać do zupy. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
  • Na 10 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną fasolkę szparagową, a 5 minut później cukinię.  
  • Makaron ugotowany według zaleceń na opakowaniu dodać do zupy.
  • Na koniec dodać do zupy przecier pomidorowy, czerwoną fasolę, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Garnek z zupą zdjąć z ognia i dodać posiekane liście bazylii i natkę pietruszki. Uzupełnić ugotowanym makaronem.
  • Przed podaniem każdy talerz posypać wiórkami parmezanu. 
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?