Minestrone - przepis na lekką zupę warzywną
2022-04-27
łatwy
45 min
4
Zupy są podstawą naszej diety. Dostarczają niezbędnych warzyw, płynów i mikroelementów. Latem, gdy bogactwo warzyw kusi ze straganów warto zrobić prostą i pożywną zupę w stylu włoskim. Ta odmiana słynnego minestrone będzie smakować każdemu niejadkowi. Bezpośrednio przed podaniem do talerza z minestrone można dodać łyżeczkę bazyliowego pesto, które bardzo podnosi smak dania.
SKŁADNIKI
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 młoda cukinia
- 1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2-3 młode ziemniaki
- 2 mięsiste pomidory
- 1 pęczek zielone cebulki
- 2 ząbki czosnku
- duża garść liści bazylii
- pół pęczka natki pietruszki
- 3/4 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 łyżki drobnego makaronu
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- pół łyżeczki soli
- pół puszki czerwonej fasoli
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- świeżo starty parmezan do posypania zupy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać pokrojoną marchewkę i smażyć pod przykryciem przez około 5 minut.
- Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, bulion, posiekany seler oraz łodyżki bazylii i pietruszki (liście pozostawić do wykończenia zupy).
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić i dodać do zupy. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
- Na 10 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną fasolkę szparagową, a 5 minut później cukinię.
- Makaron ugotowany według zaleceń na opakowaniu dodać do zupy.
- Na koniec dodać do zupy przecier pomidorowy, czerwoną fasolę, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Garnek z zupą zdjąć z ognia i dodać posiekane liście bazylii i natkę pietruszki. Uzupełnić ugotowanym makaronem.
- Przed podaniem każdy talerz posypać wiórkami parmezanu.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?