Lekki krupnik jaglany na smażonych warzywach - i smacznie, i fit

Krupnik jaglany
Autor: Shutteratock Krupnik jaglany z warzywami.
łatwy
40 min
5

Lekki krupnik jaglany na smażonych warzywach to bardzo smaczna zupa, którą polecam szczególnie latem - gdy warzywa są młode, bo wtedy jest najsmaczniejsza. Zupa ma niewiele kalorii, ale dostarcza naprawdę sporej dawki składników odżywczych. Jak znalazł da tych, co łapią linie przed wyjazdem na urlop.

SKŁADNIKI

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 kalarepki, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka, pokrojona  w kostkę
  • 1 mały kawałek pora (5-7 cm)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać masło i olej, wrzucić warzywa, pokrojone w kostkę oraz pora w kawałku.
  • Smażyć przez chwile na niewielkim ogniu aż warzywa się zeszklą, mieszać, aby się nie przypaliły.
  • Po kilku minutach zalać je wodą (6-8 szklanek). Przykryć, gotować na średnim ogniu ok. 20 min.
  • Kaszę zalać wrzątkiem, po 2 minutach odcedzić i przelać zimną wodą. Dodać do zupy.
  • Całość gotować jeszcze ok. 30 minut, aż kasz będzie miękka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z posiekana natką pietruszki.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz

Galeria: Zupy na lato - 11 przepisów na letnie zupy z młodych warzyw

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej