Lekki krupnik jaglany na smażonych warzywach - i smacznie, i fit
2022-06-27
15:04
Lekki krupnik jaglany na smażonych warzywach to bardzo smaczna zupa, którą polecam szczególnie latem - gdy warzywa są młode, bo wtedy jest najsmaczniejsza. Zupa ma niewiele kalorii, ale dostarcza naprawdę sporej dawki składników odżywczych. Jak znalazł da tych, co łapią linie przed wyjazdem na urlop.
i
łatwy
40 min
5
SKŁADNIKI
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 kalarepki, obrane, pokrojone w kostkę
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
- 1 mały kawałek pora (5-7 cm)
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać masło i olej, wrzucić warzywa, pokrojone w kostkę oraz pora w kawałku.
- Smażyć przez chwile na niewielkim ogniu aż warzywa się zeszklą, mieszać, aby się nie przypaliły.
- Po kilku minutach zalać je wodą (6-8 szklanek). Przykryć, gotować na średnim ogniu ok. 20 min.
- Kaszę zalać wrzątkiem, po 2 minutach odcedzić i przelać zimną wodą. Dodać do zupy.
- Całość gotować jeszcze ok. 30 minut, aż kasz będzie miękka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z posiekana natką pietruszki.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz