Kwaśna zupa ziemniaczana - przepis na kartoflankę zaprawianą octem
Pomysł na zaprawienie kartoflanki octem może się na pierwszy rzut oka wydawać nieco ekstrawagancki. Jednak warto spróbować, bo kwaśna zupa ziemniaczana jest naprawdę pyszna.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy również inne tanie zupy:
Zupa cygańska z kiełbasą: tania zupa z nadwyżek
Zapalanka na słoninie - prosty przepis na tanią zupę
Zupa z młodej kapusty i cukinii - pożywna i tania
Zupa chlebowa z żółtym serem - tani i szybki przepis
Pożywna grochówka z parówkami: tanio i pysznie
Wypróbuj także inne oszczędne przepisy:
Domowa zapiekanka: przepis na szybki i tani obiad w 30 minut
Fasola zapiekana z boczkiem - prosty przepis na tani obiad
Gulasz ziemniaczany - pomysł na tani obiad jednogarnkowy
Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek
SKŁADNIKI
- 400 g ziemniaków
- 1,5 l wody
- 2 łyżki smalcu
- sól i pieprz
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 2 jaja
- 1 małe opakowanie śmietany do zup
- cukier
- ocet
- koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i drobno pokroić, wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować.
- Na smalcu zeszklić cebulę, oprószyć mąką, zrumienić i połączyć z zupą, gotować 15 min.
- Po tym czasie dodać rozmącone jaja i chwile mieszać.
- Gdy ziemniaki będą miękkie dodać śmietanę, cukier, ocet i drobno posiekany koperek.