Kwaśna zupa ziemniaczana - przepis na kartoflankę zaprawianą octem

2021-03-29
Kwaśna zupa ziemniaczana - przepis na kartoflanke zaprawianą octem
Autor: Shutterstock Kartoflanka zaprawiona octem nabiera wyrazistości.
łatwy
30 min
4

Pomysł na zaprawienie kartoflanki octem może się na pierwszy rzut oka wydawać nieco ekstrawagancki. Jednak warto spróbować, bo kwaśna zupa ziemniaczana jest naprawdę pyszna.

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Polecamy również inne tanie zupy:

Zupa cygańska z kiełbasą: tania zupa z nadwyżek

Zapalanka na słoninie - prosty przepis na tanią zupę

Zupa z młodej kapusty i cukinii - pożywna i tania

Zupa chlebowa z żółtym serem - tani i szybki przepis

Pożywna grochówka z parówkami: tanio i pysznie

 

Wypróbuj także inne oszczędne przepisy:

Domowa zapiekanka: przepis na szybki i tani obiad w 30 minut

Fasola zapiekana z boczkiem - prosty przepis na tani obiad

Gulasz ziemniaczany - pomysł na tani obiad jednogarnkowy

Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek

SKŁADNIKI

  • 400 g ziemniaków
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki smalcu
  • sól i pieprz
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jaja
  • 1 małe opakowanie śmietany do zup
  • cukier
  • ocet
  • koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i drobno pokroić, wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować.
  • Na smalcu zeszklić cebulę, oprószyć mąką, zrumienić i połączyć z zupą, gotować 15 min.
  • Po tym czasie dodać rozmącone jaja i chwile mieszać.
  • Gdy ziemniaki będą miękkie dodać śmietanę, cukier, ocet i drobno posiekany koperek.