Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek

Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gałuszki to tradycyjne, ukraińskie kotlety z resztek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ukraińskie gałuszki to świetny pomysł na wykorzystanie zalegających w lodówce resztek wędlin i gotowanych lub pieczonych mięs. Przygotujesz je szybko, danie jest niedrogie i bardzo smaczne.

Składniki

  • 8 ziemniaków

  • małe opakowanie pestek dyni (150 g)

  • 3 łyżki mąki

  • 3 łyżki śmietany

  • jajko

  • ok. 200 g wędlin lub mięsa pieczonego/gotowanego

  • olej

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić, razem z wędlinami zmielić maszynką.

  • Pestki dyni drobno posiekać, uprażyć na patelni i wymieszać z ziemniakami, jajkiem, śmietaną i mąką.

  • Masę przyprawić i dokładnie wyrobić. Uformować niewielkie kotleciki.

  • Blaszkę wysmarować olejem, ułożyć na niej kotlety.

  • Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, i piec aż się zezłocą.

  • Podawać polane stopionym masłem.

Ocena: 3,4