Kapuśniak z kapusty białej: tradycyjny i najprostszy!
2021-09-23
łatwy
35 min
4
Kapuśniak to zupa, którą warto przywrócić da łask. Kapusta jest jednym z najzdrowszych warzyw, ugotowanie kapuśniaku ze słodkiej kapusty jest bardzo łatwe, a na dodatek... tanie. Taka zupa doskonal poprawi nam humor w chłodne dni, bo dostarczy naszym orgazmom wielu składników odżywczych.
SKŁADNIKI
- 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
- 50 dag kapusty
- 3-4 duże ziemniaków
- 2-3 duże pomidory lub mała puszka przecieru pomidorowego
- 8 dag boczku wędzonego
- 1 -2 łyżki maki (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sok z cytryny
- opcjonalnie śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę umyć i pokroić w małe paski, usuwając oczywiście głąb i grube nerwy.
- Zalać wywarem, dodać przyprawy i zagotować. Gotować na wolnym ogniu.
- W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, dodać do kapusty w połowie jej gotowania (czyli po ok. 15 minutach), gotować do miękkości obu składników.
- Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i i pokroić w kostkę
- Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, chętni mogą zasmażyć na powstałym tłuszczu mąkę.
- Dorzucić pomidory, chwilę poddusić i połączyć z zupą.
- Całość chwilę pogotować, doprawić do smaku.
- Można podawać z pieczywem, łyżką kwaśniej śmietany.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?