Kapuśniak z kapusty białej: tradycyjny i najprostszy!

Matka i syn gotują
Kapuśniak z kapusty białej: tradycyjny i najprostszy!
Autor: Shutterstock Kapuśniak z białej kapusty jest prosty i szybki do przyrządzenia
łatwy
35 min
4

Kapuśniak to zupa, którą warto przywrócić da łask. Kapusta jest jednym z najzdrowszych warzyw, ugotowanie kapuśniaku ze słodkiej kapusty jest bardzo  łatwe, a na dodatek... tanie. Taka zupa doskonal poprawi nam humor w chłodne dni, bo dostarczy naszym orgazmom wielu składników odżywczych.

SKŁADNIKI

  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 50 dag kapusty
  • 3-4 duże ziemniaków
  • 2-3 duże pomidory lub mała puszka przecieru pomidorowego
  • 8 dag boczku wędzonego
  • 1 -2 łyżki maki (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sok z cytryny
  • opcjonalnie śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę umyć i pokroić w małe paski, usuwając oczywiście głąb i  grube nerwy.
  • Zalać wywarem, dodać przyprawy i zagotować. Gotować na wolnym ogniu.
  • W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, dodać do  kapusty w połowie jej gotowania (czyli po ok. 15 minutach), gotować do miękkości obu składników.
  • Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki  i  i pokroić w kostkę
  • Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, chętni mogą zasmażyć na powstałym tłuszczu mąkę.
  • Dorzucić pomidory, chwilę poddusić i połączyć z zupą.
  • Całość chwilę pogotować, doprawić do smaku.
  • Można podawać z pieczywem, łyżką kwaśniej śmietany.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Matka i syn gotują