Kapitalna zupa pieczarkowa z białą fasolą: gotowa w 15 minut
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa pieczarkowa z białą fasolą to niecodzienny przepis. Zupa jest smaczna, ma łagodny grzybowy smak i jest dobrym źródłem skrobi, dzięki dodatkowi ziaren fasoli. My wolimy wybierać fasolę z puszki, to bardzo ułatwia codzienne gotowanie, ale można oczywiście dobrej jakości suchą fasolę wcześniej namoczyć i ugotować w bulionie.
Więcej przepisów na potrawy z białą fasolą w roli głównej:
Biała fasola duszona z żeberkami wieprzowymi
Biała fasola pieczona z kiełbasą
Biała fasola zapiekana z boczkiem - tani obiad rodzinny
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła lub oleju
- 200 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 puszka białej fasoli drobnej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki przebrać, opłukać, pokroić w plasterki. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać pokrojone pieczarki i warzywa. Dusić, aż cebula się zeszkli, a pieczarki stracą na objętości.
- Wlać bulion, dodać fasolę odsączoną z płynu, doprowadzić do wrzenia.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Podawać posypaną natką pietruszki.