Jak zrobić ziemniaczankę? Prosty przepis na pyszną i sycącą zupę z ziemniaków
Dieta bezglutenowa
Wbrew powszechnej opinii zupa ziemniaczana wcale nie musi być nudna w smaku. Z tym prostym przepisem ugotujecie duży garnek pysznej i aromatycznej ziemniaczanki, która zachwyci każdego. Potrawa jest sycąca i świetnie sprawdzi się na obiad w zimne dni, kiedy potrzebna jest dodatkowa porcja energii. Zobaczcie, jak zrobić ziemniaczankę i sprawdźcie ten przepis.
Z czego zrobić ziemniaczankę?
Pyszna i sycąca zupa z ziemniaków powinna składać się z produktów, które dodadzą smaku i przyjemnego aromatu. W tym przepisie na liście składników oprócz tytułowych ziemniaków znalazły się także inne warzywa jak marchewka, pietruszka, seler, por i cebule. Wyjątkowy aromat zapewnia dodatek wędzonych żeberek i boczku, a smak zupy podkręcają przyprawy.
Jak zrobić ziemniaczankę?
Przepis na tę sycącą zupę z ziemniaków ugotowaną na żeberkach jest łatwy. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, dlatego nic złego nie powinno się przytrafić. Ugotowanie ziemniaczanki z boczkiem to tylko kilka prostych kroków, które nie wymagają długich godzin w kuchni.
Jak więc ugotować tę pyszną zupę z ziemniaków? Przepis na ziemniaczankę został podzielony na poszczególne kroki:
- 1. krok – ugotowanie wywaru z żeberek i warzyw
- 2. krok – podsmażenie boczku, cebuli i ziemniaków
- 3. krok – dodanie podsmażonych składników do garnka z zupą
- 4. krok – doprawienie zupy
- 5. krok – gotowanie ziemniaczanki przez 20 minut
Jak podawać ziemniaczankę?
Treściwa i pyszna zupa ziemniaczana z boczkiem to pomysł na obiad dla całej rodziny. Od razu warto ugotować jej więcej, ponieważ następnego dnia po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Można zrobić ją na rosole, który nada głębszego smaku. Ziemniaczankę można też serwować w postaci kremu. Po ugotowaniu należy wyjąc mięso i zmiksować ją na gładko. Obrane żeberka dodaje się po zblendowaniu. Jeżeli lubicie zabielane zupy, sprawdzi się śmietana lub jogurt grecki. Zupę można zagęścić zasmażką.
Porcje ziemniaczanki warto posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Idealnym dodatkiem są także pajdy chleba na zakwasie lub pszenne bułeczki.
SKŁADNIKI
- 600 g ziemniaków
- 600 g wędzonych żeberek
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 1 por (tylko biała część)
- kawałek selera
- 100 g wędzonego boczku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do dużego garnka. Wlać wodę i zagotować. Usunąć szumy.
- Do garnka włożyć obrane marchewki, pietruszki, seler i por. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na średnim ogniu, aż żeberka staną się miękkie.
- Na patelni smażyć pokrojony w kostkę boczek. Dodać pokrojone w kostkę cebule i ziemniaki. Smażyć około 5 minut, często mieszając.
- Podsmażone ziemniaki z cebulą i boczkiem przełożyć do garnka z zupą. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 20 minut.
- Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki lub koperkiem oraz z chlebem.