Jak zrobić wywar na barszcz czerwony? Prosty przepis w 5 krokach

wywar warzywny na barszcz czerwony
Autor: Shutterstock Wywar warzywny to idealna baza do czerwonego barszczu na Wigilię.
łatwy
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Barszcz czerwony to jedna z tradycyjnych potraw, która powinna pojawić się na stole podczas wigilijnej kolacji. Podstawą pysznego świątecznego barszczu jest esencjonalny wywar z warzyw. Intensywny w smaku i pięknym kolorze wywar warzywny bez trudu można zrobić samodzielnie. Oto łatwy przepis na najlepszy wywar na barszcz czerwony.

Z czego wywar na barszcz czerwony?

Najlepszy barszcz czerwony to ten, który ugotuje się na bazie intensywnego wywaru warzywnego. Wigilijna zupa z czerwonych buraków na wywarze oczaruje smakiem każdego, kto jej spróbuje. Do przyrządzenie wywaru z warzyw wykorzystuje się proste i niedrogie składniki. Na liście potrzebnych produktów znalazły się więc tylko warzywa, przyprawy i woda.

Aby zrobić domowy wywar na barszcz czerwony, potrzebne będą takie składniki jak:

  • warzywa – marchewki, pietruszka, por, seler, seler naciowy, cebula
  • przyprawy – sól, czarny pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe
  • zioła – świeża natka pietruszki

Jak zrobić barszcz czerwony na wywarze?

Przepis na wywar do czerwonego barszczu nie jest trudny. Przygotowanie jest proste i nie wymaga długiego czasu, ale sam wywar gotuje się 2 godziny. Warto pamiętać, że wywar warzywny trzeba zrobić dzień wcześniej.

Jak więc robi się wywar na czerwony barszcz? Pierwszym krokiem jest obranie i pokrojenie na mniejsze kawałki warzyw. Przekłada się je do garnka, dodaje przyprawy i zalewa wodą. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i gotować wywar około 2 godzin. Z gotowego wywaru wyjmuje się warzywa, które można wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej lub innych przysmaków. Następnie wywar przecedza się przez drobne sitko. Klarowny wywar idealnie sprawdzi się jako baza do pysznego i aromatycznego czerwonego barszczu na Wigilię.

Do gotowego wywaru wystarczy wlać zakwas z buraków. Najlepiej robić to stopniowo i sprawdzać smak barszczu. Warto zacząć od 1 szklanki i dolewać zakwas, jeżeli barszcz będzie za mało intensywny. Po dolaniu zakwasu trzeba uważać, aby nie zagotować barszczu czerwonego. W ten sposób szybko może stracić piękny intensywny kolor.

Aby barszcz czerwony na Wigilię miał jeszcze głębszy kolor, można dodać obrane i starte na tarce buraczki oraz odrobinę octu. Składniki te sprawią, że zupa będzie pięknie się prezentować i nie straci koloru. Barszcz czerwony na wywarze warzywnym należy doprawić majerankiem. Przed podaniem barszcz warto odcedzić, aby usunąć przyprawy i starte buraczki.

Barszcz czerwony na wywarze warzywnym najlepiej przygotować dzień wcześniej przed Wigilią. Po ostygnięciu i schłodzeniu nabierze wyrazistego smaku i przyjemnego aromatu.

SKŁADNIKI

  • 2 litry wody
  • 3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por (tylko biała część)
  • kawałek korzeń selera
  • 40 g suszonych grzybów (np. borowików)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na noc, aby zmiękły.
  • Marchewki, pietruszkę i seler obrać, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Por i seler naciowy pokroić w grubsze plastry. Cebulę opalić nad ogniem.
  • Warzywa i grzyby przełożyć do garnka. Dodać gałązki natki pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Wlać wodę i wsypać sól.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień do bardzo małego i gotować około 2 godzin.
  • Z wywaru wyjąć warzywa i grzyby. Przecedzić go przez drobne sitko.
  • Wykorzystać do przygotowania czerwonego barszczu na Wigilię.
Baszamel zakwas na barszcz czerwony
Anna Szulc-Górska
więcej