Do zupy dodaj to warzywo, a waga spadnie szybciej. Ta jarzynowa jest świetna na odchudzanie

zupa jarzynowa z brokułem
Autor: Shutterstock Jest sycąca i idealna podczas diety. Zupa jarzynowa z tym warzywem to mnóstwo zdrowia.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jest pyszna i sycąca. Bez wyrzutów sumienia można ją jeść na diecie. Pełna kolorowych warzyw i kawałków kurczaka zupa jarzynowa z dodatkiem różyczek brokuła to propozycja na dietetyczny obiad. Jej przygotowanie jest proste, nie wymaga długiego czasu, ani nadprzyrodzonych umiejętności. Przekonajcie się sami i ugotujcie wyśmienitą zupę jarzynową z brokułem według tego sprawdzonego przepisu.

Zupa jarzynowa z brokułem – z czego zrobić?

Do ugotowania garnka pysznej i lekkiej zupy jarzynowej wykorzystuje się warzywa, pierś kurczaka oraz dwie przyprawy. Młode warzywa można już kupić w sklepach i na bazarkach, więc przyrządzona z nich zupa będzie smakować obłędnie. Oprócz tego, że zupa jarzynowa według tego przepisu jest smaczna i sycąca, zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić przepyszną i zdrową zupę jarzynową? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

  • warzywa – brokuł, cebula, marchewki, pietruszka, seler, czosnek
  • pierś kurczaka
  • woda
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz, ulubione zioła

Jak ugotować zupę jarzynową z brokułem?

Przepis na dietetyczną zupę pełną kolorowych warzyw i kawałków kurczaka jest bardzo łatwy. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a potrawa uda się już za pierwszym razem. Czas przygotowania jest w miarę krótki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby garnek pysznej jarzynowej zrobić dzień wcześniej. Następnego dnia po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej.

Jak ugotować zdrową i dietetyczną zupę jarzynową wzbogaconą kurczakiem i brokułem? Przepis jest łatwy i szybki, a składniki można kupić na bazarku lub w jednym sklepie.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
  • 2. krok – wlanie wody i dodanie kurczaka oraz warzyw
  • 3. krok – dodanie różyczek brokuła
  • 4. krok – doprawienie zupy jarzynowej z brokułem

Kiedy wrzucić brokuła do zupy?

Pyszna, zdrowa i niskokaloryczna zupa jarzynowa wzbogacona jest różyczkami brokuła. To zdrowe zielone warzywo wyróżnia się wysoką zawartością składników odżywczych. Zanim doda się brokuł do zupy, należy pokroić go na różyczki. Najpierw gotuje się kurczaka z warzywami. Kiedy minie połowa czasu gotowania zupy, dodaje się różyczki brokuła. Zupę gotuje się jeszcze przez kwadrans. Dzięki temu brokuły staną się miękkie, ale nie rozgotują się.

SKŁADNIKI

  • 3 litry wody
  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • mały kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka ulubionych ziół
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Wlać wodę i zagotować.
  • Dodać pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę oraz pokrojonego w kostkę selera. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut.
  • Kiedy minie połowa gotowania, dodać pokrojony na różyczki brokuł.
  • Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wlać sok z cytryny i wymieszać.
  • Podawać na obiad.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej