Dietetyczna zupa krem z pomidorów i cukinii: lekka, sycąca, pyszna

Dietetyczna zupa krem z pomidorów i cukinii jest lekka, sycąca, pyszna. Idealna, aby zadbać o swoje ciało. Dzięki sporej ilości pomidorów, których miąższ zawiera reszty kwasu glutaminowego, odbieranego przez nasz zmysł smaku jako umami, mięsny i pyszny smak, zupa naprawdę zaspokaja naszą potrzebę na smaczne jedzenie. Absolutnie satysfakcjonująca zupa i do tego niskokaloryczna, bo składa się z warzyw. Polecam!
Dieta zupowa: co to jest?
Dieta zupowa to dieta złożona z zup różnego rodzaju, bez nadmiernych ograniczeń. Mogą to być zupy na chudym mięsie, rybach (z wyjątkiem ryb wędzonych), na samych warzywach, dozwolone są rozmaite dodatki w postaci makaronów, kasz i roślin strączkowych, byle ilość czystego płynu stanowiła minimum połowę objętości zupy. Zupy przyprawiamy głównie świeżymi bądź suszonymi ziołami i warzywami, bez glutaminianu sodu, z niewielką ilością soli. Możemy je zaprawiać niskotłuszczową śmietaną, mlekiem lub jogurtem. Nie stosujemy zasmażek ani nie zagęszczamy mąką. Jeżeli zupa ugotowana jest z samych warzyw dodajemy do niej łyżeczkę masła lub oleju lub oliwy. Dbamy o różnorodność składników i rodzajów zup.
Zasady diety zupowej
Zasada jest taka, że jemy zupy powoli, do syta, ale się nie przejadamy. Stosując dietę zupową możemy zjeść od 4 do 7 posiłków dziennie, zachowując pomiędzy nimi minimum 2-godzinne przerwy. Ważne, żeby podstawą diety były zupy nieprzecierane, abyśmy mieli co gryźć i przeżuwać. Zupy kremy są także dozwolone, gdyż dłużej czujemy się po nich nasyceni. Zupy wysokokaloryczne jemy w pierwszej połowie dnia, natomiast wieczorem lżejsze, zawierające mniej węglowodanów. Dietę stosujemy długotrwale (od miesiąca do pół roku) starając się, aby utrata wagi nie była szybsza niż ok. 2 kg tygodniowo.
Jeszcze kilka przepisów na zupy fit:
Niskokaloryczna zupa z pieczonej papryki i pomidorów: łatwy przepis
Dietetyczna zupa krem z fenkuła, marchwi i jabłka: pyszna i pożywna
Zupa ogórkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - przepis dietetyczny
Zobacz także jak zrobić niskokaloryczną zupę krok po kroku:
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 cukinie (razem około 750 g)
- 750 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę lub 2 puszki pomidorów krojonych lub 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki lub więcej, jeśli lubisz ostre potrawy
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki świeżej bazylii, porwane lub posiekane liście
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany jogurtowej o obniżonej zawartości tłuszczu lub śmietanki wegańskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i cukinię pokrój w drobną kostkę i odstaw na bok.
- Rozgrzej garnek z grubym dnem na średnim ogniu. Dodaj olej do garnka.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę do garnka i smaż, aż będzie przezroczysta.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszaj i smaż przez kilka minut.
- Dodaj pokrojone pomidory i smaż kilka minut.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i płatki czerwonej papryki i dobrze wymieszaj.
- Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj bulion warzywny.
- Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze 15 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
- Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj za pomocą blendera zanurzeniowego, aż nie będzie już żadnych kawałków. (Lub możesz zostawić kilka małych kawałków, jeśli lubisz, gdy w zupie jest coś na ząb).
- Dodaj liście bazylii i śmietanę. Zapraszaj do stołu!