Biorę kilka warzyw, ryż i bulion. Z tych składników gotuję pyszną i zdrową zupę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jak zrobić dobrą zupę ryżowa? Wystarczy sprawdzony przepis, który znajdziecie poniżej. Pełna kolorowych warzyw zupa z dodatkiem ryżu to idealne danie na obiad. Danie wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale i sporą dawką zdrowia. Poznajcie prosty i szybki przepis na smaczną i sycącą zupę ryżową z warzywami, która podbije każde podniebienie.
Zupa ryżowa z warzywami – składniki
Do przygotowania czterech porcji pysznej i treściwej zupy wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne. Oferują je mniejsze i większe sklepy. Można je też dostać na bazarkach. Na liście składników nie ma mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, więc zupa idealnie sprawdzi się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Z czego więc zrobić smaczną domową zupę ryżową? Lista składników obejmuje popularne produkty. Do jej przygotowania można wykorzystać resztki, które zajmują miejsce na półkach i w lodówce. Zamiast je wyrzucać, można ugotować garnek znakomitej i zdrowej zupy.
- warzywa – por, czerwona papryka, pomidory, marchewka, cukinia
- ryż
- bulion warzywny
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Jak zrobić zupę ryżową z warzywami?
Przepis na pyszną domową zupę ryżową z dodatkiem zdrowych i kolorowych warzyw nie jest trudny. Zupę gotuje się w kilku banalnie łatwych krokach. Przygotowanie nie wymaga też długich godzin w kuchni. Zupa idealnie sprawdzi się więc na obiad w trakcie zwykłego tygodnia. Od razu można ugotować ją z podwójnej liczby składników i mieć zapas na dwa dni.
Jak więc ugotować zdrową zupę ryżową wzbogaconą warzywami? Z tym przepisem jest to łatwe, a efekt końcowy zachwyca.
- 1. krok – sparzenie i obranie pomidorów
- 2. krok – zagotowanie bulionu warzywnego i dodanie warzyw
- 3. krok – wsypanie ryżu
- 4. krok – dodanie pomidorów i doprawienie zupy
Jakie przyprawy dodać do zupy ryżowej?
W tym prostym przepisie smaczną i pełną zdrowia zupę ryżową doprawia się jedynie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Smak zupy ryżowej można jednak podkręcić innymi przyprawami i ziołami. Orientalnego charakteru doda szczypta curry lub kurkumy. Mielone chili zaostrzy smak zupy, a danie zyska rozgrzewające właściwości. Sprawdzą się też zioła prowansalskie. Porcje zupy ryżowej z warzywami dobrze jest posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub bazylią. Świeże zioła nadadzą przyjemną nutę świeżości.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 3 marchewki
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1 por (tylko biała część)
- 4 łyżki ryżu
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
- Bulion warzywny przelać do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać liść laurowy oraz ziele angielskie.
- Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, cukinię i paprykę oraz pokrojonego w cienkie plasterki pora. Gotować 10 minut.
- Wsypać ryż i wymieszać, aby nie przywarł do dna. Gotować 10 minut.
- Dodać pomidory i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i gotować około 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Podawać na obiad posypane posiekaną natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.