Biorę kilka warzyw, ryż i bulion. Z tych składników gotuję pyszną i zdrową zupę

zupa ryżowa z warzywami
Autor: Shutterstock Do bulionu warzywnego wrzuć warzywa i ryż. Ta wege zupa syci i rozgrzewa.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jak zrobić dobrą zupę ryżowa? Wystarczy sprawdzony przepis, który znajdziecie poniżej. Pełna kolorowych warzyw zupa z dodatkiem ryżu to idealne danie na obiad. Danie wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale i sporą dawką zdrowia. Poznajcie prosty i szybki przepis na smaczną i sycącą zupę ryżową z warzywami, która podbije każde podniebienie.

Zupa ryżowa z warzywami – składniki

Do przygotowania czterech porcji pysznej i treściwej zupy wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne. Oferują je mniejsze i większe sklepy. Można je też dostać na bazarkach. Na liście składników nie ma mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, więc zupa idealnie sprawdzi się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Z czego więc zrobić smaczną domową zupę ryżową? Lista składników obejmuje popularne produkty. Do jej przygotowania można wykorzystać resztki, które zajmują miejsce na półkach i w lodówce. Zamiast je wyrzucać, można ugotować garnek znakomitej i zdrowej zupy.

  • warzywa – por, czerwona papryka, pomidory, marchewka, cukinia
  • ryż
  • bulion warzywny
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Jak zrobić zupę ryżową z warzywami?

Przepis na pyszną domową zupę ryżową z dodatkiem zdrowych i kolorowych warzyw nie jest trudny. Zupę gotuje się w kilku banalnie łatwych krokach. Przygotowanie nie wymaga też długich godzin w kuchni. Zupa idealnie sprawdzi się więc na obiad w trakcie zwykłego tygodnia. Od razu można ugotować ją z podwójnej liczby składników i mieć zapas na dwa dni.

Jak więc ugotować zdrową zupę ryżową wzbogaconą warzywami? Z tym przepisem jest to łatwe, a efekt końcowy zachwyca.

  • 1. krok – sparzenie i obranie pomidorów
  • 2. krok – zagotowanie bulionu warzywnego i dodanie warzyw
  • 3. krok – wsypanie ryżu
  • 4. krok – dodanie pomidorów i doprawienie zupy

Jakie przyprawy dodać do zupy ryżowej?

W tym prostym przepisie smaczną i pełną zdrowia zupę ryżową doprawia się jedynie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Smak zupy ryżowej można jednak podkręcić innymi przyprawami i ziołami. Orientalnego charakteru doda szczypta curry lub kurkumy. Mielone chili zaostrzy smak zupy, a danie zyska rozgrzewające właściwości. Sprawdzą się też zioła prowansalskie. Porcje zupy ryżowej z warzywami dobrze jest posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub bazylią. Świeże zioła nadadzą przyjemną nutę świeżości.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 1 por (tylko biała część)
  • 4 łyżki ryżu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
  • Bulion warzywny przelać do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać liść laurowy oraz ziele angielskie.
  • Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, cukinię i paprykę oraz pokrojonego w cienkie plasterki pora. Gotować 10 minut.
  • Wsypać ryż i wymieszać, aby nie przywarł do dna. Gotować 10 minut.
  • Dodać pomidory i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i gotować około 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  • Podawać na obiad posypane posiekaną natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej