Barszcz z uszkami - przepis na wigilię [WIDEO]

2021-03-29
Tradycyjne uszka do wigilijnego barszczu
Autor: thinkstockphotos.com Uformowane tradycyjne uszka gotowe do wrzucenia na wrzątek
łatwy
140 min
4

Jak zrobić tradycyjny barszcz uszkami na Wigilię? To proste z naszym przepisem na barszcz z uszkami z farszem grzybowym. Chyba, że nie jesteście tradycjonalistami i uznacie, że to nie dla was. Jeśli jednak lubicie zanurzyć się w nostalgicznych wspomnieniach. Chcecie ponownie poczuć się jak w rodzinnym domu, gdy połykaliście szybko barszcz z uszkami, jednocześnie zerkając pod choinkę. To to jest przepis właśnie dla was.  Wielokrotnie sprawdzony przepis na wigilijną potrawę numer jeden - barszcz czerwony z uszkami.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne barszczyki:

Barszcz wigilijny Magdy Gessler

Staropolski barszcz czerwony

Barszcz czerwony z kulebiakiem.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby zalej wrzątkiem i mocz najlepiej całą noc. Na następny dzień ugotuj je z włoszczyzną pokrojoną na podłużne ćwiartki.
  • Buraki obierz i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj na drobno. Buraczki i cebulę zalej wodą i gotuj.
  • Po zagotowaniu obydwu wywarów przecedź je i połącz ze sobą. Dodaj masło, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj.
  • Grzyby pokrój na drobno i dodaj do barszczu.
  • Na końcu dodaj kilka łyżek koncentratu i dopraw pieprzem oraz łyżką octu.
  • Farsz na uszka: dzień wcześniej zalej grzyby wodą, pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj je i odcedź.
  • Ugotuj pięć jajek na twardo.
  • Cebulę pokrój na drobno i duś na oliwie pod przykryciem. Czekaj aż się zeszkli, gdy to nastąpi dodaj do niej grzyby.
  • Jajka, cebulę i grzyby zmiel w maszynce do mięsa. Do masy grzybowej dodaj bułkę tartą, aby nabrała zwartej konsystencji i dopraw przyprawami (wg uznania). Farsz ostudź. 
  • Przygotuj ciasto na uszka: na stolnicę wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbij 2 żółtka.
  • Mleko zagotuj z wodą, lekko przestudzone wlej do mąki z żółtkami. Całość zarób.
  • Ciasto cienko rozwałkowuj i pokrój na małe kwadraciki.
  • Na poszczególne kwadraty nałóż porcje farszu. Składaj po przekątnej, sklej dokładnie brzegi. Następnie połącz ze sobą przeciwstawne rogi, tworząc pierścień.
  • Gotowe uszka gotuj w osolonej wodzie.
  • Przed podaniem wyłóż uszka na talerze i zalej barszczem.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?