Barszcz z uszkami - przepis na wigilię [WIDEO]
Jak zrobić tradycyjny barszcz uszkami na Wigilię? To proste z naszym przepisem na barszcz z uszkami z farszem grzybowym. Chyba, że nie jesteście tradycjonalistami i uznacie, że to nie dla was. Jeśli jednak lubicie zanurzyć się w nostalgicznych wspomnieniach. Chcecie ponownie poczuć się jak w rodzinnym domu, gdy połykaliście szybko barszcz z uszkami, jednocześnie zerkając pod choinkę. To to jest przepis właśnie dla was. Wielokrotnie sprawdzony przepis na wigilijną potrawę numer jeden - barszcz czerwony z uszkami.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne barszczyki:
Barszcz wigilijny Magdy Gessler
Barszcz czerwony z kulebiakiem.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami
Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa
SKŁADNIKI
- Składniki na barszcz:
- 1 kg buraków czerwonych
- włoszczyzna
- 15 dkg suszonych grzybów
- 0,5 kostki masła
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- przyprawy
- łyżka octu
- koncentrat barszczu
- Składniki na uszka:
- 10 dag suszonych grzybów
- 7 jajek
- cebula
- bułka tarta
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
- szczypta cukru
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby zalej wrzątkiem i mocz najlepiej całą noc. Na następny dzień ugotuj je z włoszczyzną pokrojoną na podłużne ćwiartki.
- Buraki obierz i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj na drobno. Buraczki i cebulę zalej wodą i gotuj.
- Po zagotowaniu obydwu wywarów przecedź je i połącz ze sobą. Dodaj masło, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj.
- Grzyby pokrój na drobno i dodaj do barszczu.
- Na końcu dodaj kilka łyżek koncentratu i dopraw pieprzem oraz łyżką octu.
- Farsz na uszka: dzień wcześniej zalej grzyby wodą, pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj je i odcedź.
- Ugotuj pięć jajek na twardo.
- Cebulę pokrój na drobno i duś na oliwie pod przykryciem. Czekaj aż się zeszkli, gdy to nastąpi dodaj do niej grzyby.
- Jajka, cebulę i grzyby zmiel w maszynce do mięsa. Do masy grzybowej dodaj bułkę tartą, aby nabrała zwartej konsystencji i dopraw przyprawami (wg uznania). Farsz ostudź.
- Przygotuj ciasto na uszka: na stolnicę wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbij 2 żółtka.
- Mleko zagotuj z wodą, lekko przestudzone wlej do mąki z żółtkami. Całość zarób.
- Ciasto cienko rozwałkowuj i pokrój na małe kwadraciki.
- Na poszczególne kwadraty nałóż porcje farszu. Składaj po przekątnej, sklej dokładnie brzegi. Następnie połącz ze sobą przeciwstawne rogi, tworząc pierścień.
- Gotowe uszka gotuj w osolonej wodzie.
- Przed podaniem wyłóż uszka na talerze i zalej barszczem.