Barszcz z uszkami - przepis na wigilię [WIDEO]

2020-11-30
Tradycyjne uszka do wigilijnego barszczu
Autor: thinkstockphotos.com Uformowane tradycyjne uszka gotowe do wrzucenia na wrzątek
łatwy
140 min
4

Jak zrobić tradycyjny barszcz uszkami na Wigilię? To proste z naszym przepisem na barszcz z uszkami z farszem grzybowym. Chyba, że nie jesteście tradycjonalistami i uznacie, że to nie dla was. Jeśli jednak lubicie zanurzyć się w nostalgicznych wspomnieniach. Chcecie ponownie poczuć się jak w rodzinnym domu, gdy połykaliście szybko barszcz z uszkami, jednocześnie zerkając pod choinkę. To to jest przepis właśnie dla was.  Wielokrotnie sprawdzony przepis na wigilijną potrawę numer jeden - barszcz czerwony z uszkami.

Składniki

Składniki na barszcz:

1 kg buraków czerwonych

włoszczyzna

15 dkg suszonych grzybów

0,5 kostki masła

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

przyprawy

łyżka octu

koncentrat barszczu

 

Składniki na uszka:

10 dag suszonych grzybów

7 jajek

cebula

bułka tarta

łyżka oliwy

sól i pieprz

szczypta cukru

1 kg mąki pszennej

1/2 szklanki mleka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Grzyby zalej wrzątkiem i mocz najlepiej całą noc. Na następny dzień ugotuj je z włoszczyzną pokrojoną na podłużne ćwiartki.

Buraki obierz i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj na drobno. Buraczki i cebulę zalej wodą i gotuj.

Po zagotowaniu obydwu wywarów przecedź je i połącz ze sobą. Dodaj masło, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj.

Grzyby pokrój na drobno i dodaj do barszczu.

Na końcu dodaj kilka łyżek koncentratu i dopraw pieprzem oraz łyżką octu.

Farsz na uszka: dzień wcześniej zalej grzyby wodą, pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj je i odcedź.

Ugotuj pięć jajek na twardo.

Cebulę pokrój na drobno i duś na oliwie pod przykryciem. Czekaj aż się zeszkli, gdy to nastąpi dodaj do niej grzyby.

Jajka, cebulę i grzyby zmiel w maszynce do mięsa. Do masy grzybowej dodaj bułkę tartą, aby nabrała zwartej konsystencji i dopraw przyprawami (wg uznania). Farsz ostudź. 

Przygotuj ciasto na uszka: na stolnicę wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbij 2 żółtka.

Mleko zagotuj z wodą, lekko przestudzone wlej do mąki z żółtkami. Całość zarób.

Ciasto cienko rozwałkowuj i pokrój na małe kwadraciki.

Na poszczególne kwadraty nałóż porcje farszu. Składaj po przekątnej, sklej dokładnie brzegi. Następnie połącz ze sobą przeciwstawne rogi, tworząc pierścień.

Gotowe uszka gotuj w osolonej wodzie.

Przed podaniem wyłóż uszka na talerze i zalej barszczem.

Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?

Polecamy również inne przepisy na wigilijne barszczyki:

Barszcz wigilijny Magdy Gessler

Staropolski barszcz czerwony

Barszcz czerwony z kulebiakiem.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa