Barszcz wigilijny z grzybami i majerankiem: prosty przepis

2018-12-20
Piotr Szczęśniak
barszcz_z_majerankiem_jak_zrobic.jpg
Autor: photos.com Tradycyjna Wigilia bez barszczu? Trudno to sobie wyobrazić!
łatwy
45 min
4

Jak ugotować barszcz wigilijny z grzybami i dobrze go doprawić majerankiem? Barszcz czerwony ugotowany z dodatkiem suszonych grzybów to jedno z dań wigilijnych, które mają smak tradycji. Podajemy prosty przepis na barszcz wigilijny z grzybami i majerankiem.

Sprawdź przepisy na: Zakwas na barszcz czerwony: jak zrobić? Sprawdzony przepis [WIDEO]

Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler

Składniki

2 kg buraków

2 jabłka

1 marchewka i 1 pietruszka

6 ząbków czosnku

2 cebule

8 suszonych grzybów

sok z cytryny

2 łyżki majeranku

2 łyżki soli

płaska łyżeczka pieprzu

cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Grzyby zalać 2 szklankami wody, po 2 godz. ugotować.

Buraki pokroić w plastry, dodać ćwiartki jabłek, marchewkę, pietruszkę i cebule. Warzywa zalać 4 l wody, dodać sól, wyciśnięty czosnek, pieprz i majeranek.

Gotować 30 minut na małym ogniu. Ostudzić, wlać sok z cytryny.

Przed podaniem odcedzić, doprawić wywarem z grzybów (a grzybów można użyć do uszek), cukrem i pieprzem.

Piotr Szczęśniak