Barszcz wigilijny z grzybami i majerankiem: prosty przepis
2023-12-07
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak ugotować barszcz wigilijny z grzybami i dobrze go doprawić majerankiem? Barszcz czerwony ugotowany z dodatkiem suszonych grzybów to jedno z dań wigilijnych, które mają smak tradycji. Oto prosty przepis na barszcz wigilijny z grzybami, dobrze doprawiony majerankiem. Gotowy barszcz wigilijny z grzybami i majerankiem będzie doskonale podkreślał smak tradycji świątecznych dań.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby zalać 2 szklankami wody, po 2 godz. ugotować.
- Buraki pokroić w plastry, dodać ćwiartki jabłek, marchewkę, pietruszkę i cebule. Warzywa zalać 4 l wody, dodać sól, wyciśnięty czosnek, pieprz i majeranek.
- Gotować 30 minut na małym ogniu. Ostudzić, wlać sok z cytryny.
- Przed podaniem odcedzić, doprawić wywarem z grzybów (a grzybów można użyć do uszek), cukrem i pieprzem.
Beszamel - Buraki
Sprawdź przepisy na:
Zakwas na barszcz czerwony: jak zrobić? Sprawdzony przepis [WIDEO]
Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler
Galeria: Zupa na wigilię - jakie zupy podaje się w poszczególnych regionach Polski