Barszcz wigilijny z grzybami i majerankiem: prosty przepis

Piotr Szczęśniak
barszcz_z_majerankiem_jak_zrobic.jpg
Autor: photos.com Tradycyjna Wigilia bez barszczu? Trudno to sobie wyobrazić!
łatwy
45 min
4

Jak ugotować barszcz wigilijny z grzybami i dobrze go doprawić majerankiem? Barszcz czerwony ugotowany z dodatkiem suszonych grzybów to jedno z dań wigilijnych, które mają smak tradycji. Podajemy prosty przepis na barszcz wigilijny z grzybami i majerankiem.

Sprawdź przepisy na: Zakwas na barszcz czerwony: jak zrobić? Sprawdzony przepis [WIDEO]

Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler

SKŁADNIKI

  • 2 kg buraków
  • 2 jabłka
  • 1 marchewka i 1 pietruszka
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 8 suszonych grzybów
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki soli
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby zalać 2 szklankami wody, po 2 godz. ugotować.
  • Buraki pokroić w plastry, dodać ćwiartki jabłek, marchewkę, pietruszkę i cebule. Warzywa zalać 4 l wody, dodać sól, wyciśnięty czosnek, pieprz i majeranek.
  • Gotować 30 minut na małym ogniu. Ostudzić, wlać sok z cytryny.
  • Przed podaniem odcedzić, doprawić wywarem z grzybów (a grzybów można użyć do uszek), cukrem i pieprzem.
Piotr Szczęśniak