Buraki - dlaczego są zdrowe? Wartości odżywcze buraków [WIDEO]

Buraki - dlaczego są zdrowe? Wartości odżywcze buraków [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Buraki są prawdziwą bombą witaminową

Mało kto wie, jakie skarby ma w sobie polski czerwony burak. Zdradzamy prozdrowotne tajemnice tego dostępnego przez cały rok warzywa. Sprawdź, dlaczego warto jeść buraki.

Buraki - właściwości

Bulwy buraków czerwonych zawierają po trochu wzmacniającej odporność witaminy C, a także witamin A, B1 i beta-karotenu, które poprawiają nasz wzrok i polepszają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Mają też dużo kwasu foliowego. A ten jak wiadomo wpływa korzystanie na wzrost komórek w naszym organizmie.

Warto docenić buraki za obecne w nich minerały:

  • wapń - budulec kości i zębów,

  • żelazo - środek krwiotwórczy,

  • potas - regulator ciśnienia,

  • bor potrzebny jest tarczycy i śledzionie,

  • lit koi nerwy,

  • molibden i kobalt wchodzą w skład wielu enzymów,

  • rubid i cez mają działanie przeciwnowotworowe.

Największym skarbem buraków są jednak antocyjany (czerwonofioletowy barwnik) – betanina. Pomagają one eliminować substancje rakotwórcze z wątroby. Buraczane antocyjany czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na zdrowy kwas buraczany!

Ocena: 4,7