Barszcz czerwony według Magdy Gessler, jak w "Kuchennych Rewolucjach"
2021-12-01
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak zrobić idealny barszcz z uszkami lub kołdunami? Okazuje się, że nie jest to takie oczywiste. W wielu "Kuchennych Rewolucjach" Magda Gessler zmagała się z lurowatym, pozbawionym smaku barszczem. Znana restauratorka ma jednak na niego tajny patent. Podajemy przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler. Aromatyczny i winny czerwony barszcz Pani Magdy czaruje wszystkich głębią smaku i pięknego koloru. Sprawdź, jak przyrządza barszcz czerwony szefowa "Kuchennych rewolucji" i zainspiruj się jej pomysłem.
SKŁADNIKI
- 1 kg obranych i pokrojonych buraków
- 1-2 kapelusze borowików lub 5 kapeluszy podgrzybków
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- goździki
- 5 ziaren pieprzu
- kminek
- 1 por z liśćmi
- 1 cebula
- obierki z 1 jabłka, złotej lub szarej renety
- 2 ząbki czosnku lekko zgniecione
- 1/2 l zakwasu buraczanego, według Przepisu na zakwas z buraków do barszczu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki obrać, zalać zimną wodą. Dodać grzyby. Gotować powoli, dodając liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie solić.
- Dodać pora i cebulę upieczoną wcześniej na ogniu w łupinie (kiedy łupina zczernieje, wrzucamy cebulę do barszczu na sicie). Gotujemy dalej powoli, aż buraki zmiękną.
- Pod koniec gotowania, gdy buraki są już miękkie, dodajemy obierki z jabłek oraz rozgniecione ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze 6-10 minut. Obierki z jabłek to źródło pektyny, która zagęści barszcz, jednocześnie pozostawiając go przezroczystym.
- Zdejmujemy garnek z ognia. Przecedzamy. Buraki pozostawiamy do wykorzystania np. do ćwikły lub sałatki. Pozostałe składniki wyrzucamy.
- Doprawiamy barszcz zakwasem buraczanym oraz solą. Mieszamy. Nie gotujemy. Po dodaniu naturalnego zakwasu nie wolno już podgrzewać barszczu, bo zakwas się zetnie, zmętnieje i zabarwi barszcz na czarno.
- Barszcz podawać z uszkami lub kołdunami.
Baszamel zakwas na barszcz czerwony