Barszcz czerwony według Magdy Gessler

Barszcz czerwony według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie to prawdziwy rarytas.
łatwy
60 min
4

Jak zrobić idealny barszcz z uszkami? Okazuje się, że nie jest to takie oczywiste. W 13. ostatnim odcinku 5 serii "Kuchennych rewolucji" na widok wnętrza restauracji pod Łosiem oraz po degustacji lurowatego barszczu, słynna restauratorka powiedziała: "Jest do d*py, ale będzie pier***nik kolorów". Dlaczego? To już musicie sprawdzić sami oglądając program. W zamian za to my podajemy przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler. Aromatyczny i winny czerwony barszcz Magdy Gessler  czaruje wszystkich głębią smaku i pięknego koloru. Sprawdź, jak przyrządza barszcz czerwony szefowa "Kuchennych rewolucji" i zainspiruj się jej pomysłem. 

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

Wigilijna zupa rybna

Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki zalać zimną wodą. Dodać grzyby. Gotować powoli, dodając liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie solić.
  • Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piecu w skorupkach (kiedy skorupka będzie ciemna, wrzucamy do barszczu na sicie).
  • Gdy barszcz zacznie się gotować, hartujemy go octem dębowym (3 łyżki). Gotujemy powoli, aż buraki zmiękną.
  • Zdejmujemy garnek z ognia. Wyrzucamy: cebule, obierki z jabłek i czosnek.
  • Tak przygotowany barszcz zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Rano przecedzamy i podgrzewamy, nie gotując.