Zakwas na barszcz czerwony: jak zrobić? Sprawdzony przepis

2019-11-28
Zakwas na barszcz czerwony: jak zrobić? Sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Zakwas na barszcz czerwony należy przygotować odpowiedni wcześniej - na kilka dni przed Wigilią.
łatwy
25 min
4

Barszcz z uszkami to obowiązkowe danie na kolacji wigilijnej. Zamiast kupować gotowy w kartonie przygotuj barszcz samodzielnie. Najpierw jednak zrób zakwas, bo barszcz czerwony na zakwasie jest naprawdę bezkonkurencyjny. Podajemy przepis na zakwas do wigilijnego barszczu.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

Wigilijna zupa rybna

Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa

Polecamy również kilka przepisów na wigilijne barszcze:

Prosty barszcz czerwony: oryginalny przepis

Wigilijny barszcz z uszkami

Staropolski barszcz czerwony

Barszcz wigilijny Magdy Gessler

Zakwas do barszczu czerwonego możesz przygotować sporo wcześniej, rozlać do butelek i przez kilka miesięcy trzymać w lodówce.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

3 l wody

1 kg buraków

30 g świeżego chrzanu

1 łyżeczka kminku

3 ząbki czosnku

1 pietruszka

1 marchewka

1 kawałek selera

2 łyżeczki soli

szczypta cukru

kromka suchego razowego chleba

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Obrane i pokrojone w plasterki buraki i pozostałe warzywa włożyć do dużego słoja, dodać chrzan, kminek, czosnek i przyprawy.

Zalać całość letnią, przegotowaną wodą, tak aby była przykryta. Na wierzch położyć kromkę chleba.

Słój nakryć gazą, trzymać w ciepłym miejscu przez 5-6 dni.

Po tym czasie zebrać kożuch, kwas przelać do czystych butelek, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE