Gotowane

Długie, powolne oddziaływanie wysokiej temperatury zamienia surowe produkty w najwspanialsze przysmaki. A co ważne, mają one mniej kalorii niż potrawy smażone czy pieczone. W grupie gotowanych dań bezapelacyjnie królują polskie zupy. Ale smakowitych przepisów jest znacznie więcej! Czekają chociażby pyszne gulasze oraz desery.

Gotowane

Gotowane wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Kremowe risotto dyniowe: obfite risotto z purre z pieczonej dyni

Kremowe risotto dyniowe: obfite risotto z purre z pieczonej dyni

Kremowe risotto dyniowe to pyszne i obfite risotto z pieczoną dynią. Dynię należy wcześniej upiec, a potem postępować tak jak zawsze. Takie risotto można podać jako danie samodzielne z serem z przerostem niebieskiej pleśni i prażonymi orzechami włoskimi lub jako dodatek do innej potrawy. Można też śmiało mrozić na później. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jajka marynowane w occie: pikantna zakąska, smaczna przystawka

Jajka marynowane w occie: pikantna zakąska, smaczna przystawka

Jajka marynowane w occie to pikantna zakąska niegdyś bardzo popularna. Dawniej każdy bufet z wyszynkiem alkoholu zdobił słój z marynowanymi jajkami. Dzisiaj ten tradycyjny przysmak przetrwał jedynie w krajach anglosaskich. Warto jednak wrócić do tradycyjnego przepisu na smaczną, w pełni białkową przystawkę, gotową w 7 dni! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klopsy w sosie kaparowym: przepis ze starej książki kucharskiej

Klopsy w sosie kaparowym: przepis ze starej książki kucharskiej

Klopsy w sosie kaparowym to klasyczny przepis słynnej kuchnie królewieckiej. Tradycyjnie podawane z gotowanymi ziemniakami i marynowanymi buraczkami. Popularne w Królewcu pulpety w białym sosie z kaparami doczekały się wielu publikacji. Oto przepis ze starej książki kucharskiej wyszukany specjalnie dla Was. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kartoflanka z boczkiem i majerankiem: pożywna zupa na rozgrzewkę

Kartoflanka z boczkiem i majerankiem: pożywna zupa na rozgrzewkę

Kartoflanka z boczkiem i majerankiem to obfita i pożywna zupa na rozgrzewkę. Idealna na chłodniejsze dni. Pocieszenie zziębniętych, pokarm dla złaknionych, pokrzepienie na wszystkie smuteczki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Odżywcza zupa z kapusty włoskiej i pora: dietetyczny i pyszny kapuśniak ze słodkiej kapusty

Odżywcza zupa z kapusty włoskiej i pora: dietetyczny i pyszny kapuśniak ze słodkiej kapusty

Odżywcza zupa warzywna z kapusty i pora jest przepyszna dzięki dodatkowi ziół i przypraw wiatropędnych. Kapusta ma niewiele kalorii, a jedyny węglowodanowy dodatek to ziemniaki. To idealna zupa na jesienną rozgrzewkę!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pulchne kluski dyniowe: łatwy przepis na wegańskie kluski z dyni

Pulchne kluski dyniowe: łatwy przepis na wegańskie kluski z dyni

Pulchne kluski dyniowe: łatwy przepis na kluski z dyni bez jajek i innych alergenów. Delikatne kluski z dyni rozpływają się w ustach. Nie ważne czy podacie je z masłem szałwiowym, czy z tartym parmezanem, czy gulaszem. W każdym wydaniu są przepyszne! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa dyniowa po staropolsku: słodka zupa z dyni według rodzinnego przepisu

Zupa dyniowa po staropolsku: słodka zupa z dyni według rodzinnego przepisu

Dyniowa po staropolsku to tradycyjna słodka zupa z dyni na mleku. Taką zupę z bani, czyli dyni, gotowała moja babcia Halina Krzyżanowska z domu Lewicka. Babcia realizowała się przede wszystkim w rękodziele. Zatem na gotowanie nie zostawało zbyt wiele czasu. Ale jej zupa dyniowa zapisała się złotymi zgłoskami w historii mojej rodziny. Dziś dzielę się z Wami tym nieco poprawionym przepisem. Smacznego!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowa pomidorowa z miniklopsikami: obfita i pyszna zupa

Domowa pomidorowa z miniklopsikami: obfita i pyszna zupa

Domowy rosół, przecier z pomidorów, makaron i kilka małych klopsików wieprzowych to sycący obiad lub obfita kolacja, którą każdy pokocha.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kalafiorowa z pieczarkami: pyszna i sycąca zupa warzywna na rozgrzewkę

Kalafiorowa z pieczarkami: pyszna i sycąca zupa warzywna na rozgrzewkę

Kalafiorowa z pieczarkami to niezwykle pyszna zupa warzywna. Swój obłędny, intensywny smak zawdzięcza pieczeniu warzyw. To nowe podejście pozwala skondensować smak i zatrzymać wszystkie właściwości odżywcze środku jarzyn i grzybów. Lekka, wręcz dietetyczna zupa sprawi Wam dużo radości w chłodniejsze dni. Nie szczędźcie mielonego pieprzu!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę: smaczny dodatek do obiadu

Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę: smaczny dodatek do obiadu

Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę to rodzaj ni to gotowej sałatki, ni to jarzynki. Doskonała na zimno, pyszna na ciepło. Idealny dodatek do obiadu. Genialny wynalazek dla zapracowanej karmicielki domowej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 129