Z serka wiejskiego i jabłka wyczarujesz pyszne racuchy. Zrobisz je w 20 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z serków wiejskich? Strzałem w dziesiątkę są puszyste racuchy wzbogacone słodkim jabłkiem. Przepis jest bardzo łatwy i nie wymaga długiego czasu. Ciasto przyrządza się na bazie serka wiejskiego i kilku innych prostych składników. Racuchy z serka wiejskiego z dodatkiem jabłka smakują obłędnie. Są w sam raz słodkie i pulchne. Oto prosty i błyskawiczny przepis na domowe racuchy z serka wiejskiego z jabłkiem?
Racuchy z serka wiejskiego z jabłkiem – składniki
W tym sprawdzonym przepisie na domowe racuchy na liście składników znalazły się proste i niedrogie produkty. Oprócz tytułowych składników, czyli serka wiejskiego i jabłka, wykorzystuje się parę innych produktów. Bez problemu można je kupić w prawie każdym sklepie i są dostępne przez cały rok. Do ciasta nie używa się mąki pszennej. Została zastąpiona mąką kokosową, która jest zdrowsza i bezglutenowa.
Z czego więc zrobić te puszyste racuchy? Lista składników obejmuje takie składniki jak:
- serek wiejski
- jabłko
- jajka
- mąka kokosowa
- budyń bez cukru w proszku
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Smak racuchów z serka wiejskiego i jabłka można podkręcić, dodając przyprawy takie jak cynamon czy kardamon. Sprawdzi się też cukier z prawdziwą wanilią.
Jak zrobić racuchy z serka wiejskiego z jabłkiem?
Przepis na pyszne racuchy przygotowane na bazie serka wiejskiego z dodatkiem startego na tarce jabłka nie jest trudny. Przygotowanie ciasta jest także szybkie. Wystarczy połączyć składniki i usmażyć racuchy. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny.
Jak więc usmażyć furę wybornych racuchów z serka wiejskiego? Postępując według tego prostego przepisu udadzą się na medal już za pierwszym razem.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie serka wiejskiego ze startym jabłkiem i pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie racuchów na patelni na oleju kokosowym lub maśle klarowanym
Jak podawać racuchy z serka wiejskiego z jabłkiem?
Wyborne racuchy z serka wiejskiego i jabłka to pomysł na słodkie śniadanie lub oryginalny deser. Świetnie smakują oprószone cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym. Na deser można je podać z bitą śmietaną i świeżymi sezonowymi owocami. Z przepisu można korzystać przez cały rok, ponieważ składniki potrzebne do usmażenia smakowitych racuchów z serka wiejskiego z dodatkiem jabłka są zawsze w sklepach.
SKŁADNIKI
- 200 g serka wiejskiego
- 1 jabłko
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Obrane jabłko zetrzeć na tarce i przełożyć do miski. Dodać serek wiejski i wbić jajka. Wymieszać.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto. Odstawić na 5 minut.
- Na patelni roztopić i rozgrzać olej kokosowy lub masło klarowane. Za pomocą łyżki stołowej nakładać porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron po około 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone racuchy przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać posypane cukrem pudrem, skropione miodem lub z bitą śmietaną i sezonowymi owocami.