Placek jogurtowy z rabarbarem. Łatwy, szybki i orzeźwiający
Dieta wegetariańska
Wiosną tęsknimy za słodko-kwaśnymi smakami owoców. Dlatego chętnie sięgamy po łodygi rabarbaru. Puszyste ciasto jogurtowe idealnie nadaje się, aby wzbogacić je smakiem kwaśnego rabarbaru. Orzeźwiający placek dla rodziny, to jest najlepszy pomysł!
Dlaczego warto jeść rabarbar?
Niedawno udowodniono, że spożywanie rabarbaru ma profilaktyczne działanie antyrakowe. Wszystko za sprawą zawartego w nim polifenolu z grupy stilbenów - rapontygeniny. Jego lecznicze właściwości ciągle analizowane są przez onkologów.
Na chwilę obecną lekarze zapewniają, że rabarbar może chronić organizm przed nowotworzeniem. Prócz doskonałego smaku korzeń rabarbaru (liście rabarbaru nie nadają się do spożycia) ma właściwości odchudzające, oczyszczające oraz jest bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Dlatego wiosną warto korzystać z dobrodziejstw rabarbaru.
Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z innymi, sprawdzonymi przepisami na ciasta z rabarbarem
SKŁADNIKI
- 2 łodygi rabarbaru
- 1 szklanka (250 g) jogurtu naturalnego
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 1/2 szklanki (100 g) cukru
- 1/2 szklanki (80 g) oleju roślinnego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki migdałów w płatkach (opcjonalnie)
- cukier puder do oprószenia
- oraz prostokątna foremka o wymiarach 24 x 24 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i umieść ruszt na środkowej półce. Foremkę do pieczenia posmaruj tłuszczem.
- Wymieszaj jajka i cukier, następnie dodaj olej, cukier wanilinowy i ponownie wymieszaj. Dodaj jogurt (niezbyt zimny) i wymieszaj na gładką konsystencję. Wszystko w jednej misce.
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli i dodaj do mokrego ciasta, mieszaj do połączenia.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i wygładź wierzch. Na wierzchu ułóż kawałki surowego rabarbaru. Posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz około 35-40 minut, aż szpikulec włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.