Jogurtowy placek z rabarbarem – lekki, wilgotny i pełen wiosny

Jogurtowy placek z rabarbarem – lekki, wilgotny i pełen wiosny
Autor: Shutterstock Delikatne i łatwe do przygotowania ciasto jogurtowe doskonale komponuje się z kwaskowym rabarbarem
łatwy
15 min
9

Dieta wegetariańska

Wiosną, gdy w sadach jeszcze cicho, a na straganach pojawia się pierwsze różowe rabarbarowe łodygi, wraca ochota na domowe wypieki z charakterem. Kwaśny, orzeźwiający smak rabarbaru aż się prosi, by połączyć go z puszystym, wilgotnym ciastem jogurtowym – prostym, swojskim i pachnącym jak u babci. Ten placek to kwintesencja wiosennego pieczenia: szybki, nieskomplikowany, a przy tym idealny dla całej rodziny. Kawałek jeszcze ciepłego ciasta i kubek herbaty – i dom od razu pachnie wiosną! 

Dlaczego warto jeść rabarbar?

Niedawno udowodniono, że spożywanie rabarbaru ma profilaktyczne działanie antyrakowe. Wszystko za sprawą zawartego w nim polifenolu z grupy stilbenów – rapontygeniny. Jego lecznicze właściwości wciąż są analizowane przez onkologów, ale już dziś lekarze podkreślają, że rabarbar może wspomagać organizm w ochronie przed procesami nowotworowymi. Co więcej, korzeń tej rośliny wykazuje działanie oczyszczające, wspomaga trawienie, reguluje przemianę materii i może pomóc w walce z nadmiarem kilogramów.

Choć rabarbar najbardziej kojarzymy z wypiekami i kompotem z dzieciństwa, warto spojrzeć na niego szerzej – jako na pełnowartościowy składnik sezonowej diety. Jest bogaty w błonnik, witaminę K, witaminę C oraz wapń i potas. Działa lekko kwaskowo, orzeźwia i doskonale łączy się ze słodkimi smakami, dlatego tak chętnie dodajemy go do ciast i deserów. Co ważne – do spożycia nadają się jedynie jego łodygi. Liście rabarbaru, ze względu na wysoką zawartość szczawianów, są toksyczne i nie powinny być wykorzystywane w kuchni.

Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z innymi, sprawdzonymi przepisami na ciasta z rabarbarem

SKŁADNIKI

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 szklanka (250 g) jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 1/2 szklanki (80 g) oleju roślinnego 
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki migdałów w płatkach (opcjonalnie)
  • cukier puder do oprószenia
  • oraz prostokątna foremka o wymiarach 24 x 24 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i umieść ruszt na środkowej półce. Foremkę do pieczenia posmaruj tłuszczem.
  • Wymieszaj jajka i cukier, następnie dodaj olej, cukier wanilinowy i ponownie wymieszaj. Dodaj jogurt (niezbyt zimny) i wymieszaj na gładką konsystencję. Wszystko w jednej misce.
  • Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli i dodaj do mokrego ciasta, mieszaj do połączenia.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i wygładź wierzch. Na wierzchu ułóż kawałki surowego rabarbaru. Posyp płatkami migdałowymi. 
  • Piecz około 35-40 minut, aż szpikulec włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej