Obłędne ziemniaki zapiekane w kminkowej mące - tak pyszne, że nie można się im oprzeć!

Ziemniaki zapiekane w kminkowej mące
Autor: Shutterstock Ziemniaki zapiekane w kminkowej mące są po prostu przepyszne.
łatwy
40 min
6

Te ziemniaki to nasz HIT ostatnich tygodni, odkąd trafiłam na przepis na nie w starych zapiskach mamy robię je dosłownie co kilka dni. Rodzina jest zachwycona. Aż dziw, że takki skarb miałam pod nosem przez tyle lat i z niego nie skorzystałam.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków o tej samej wielkości
  • 1 szklanka mąki
  • 1 czubata łyżka kminku
  • 3 łyżki oleju
  • sól 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • masło do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć. Ponakłuwać w kilku miejscach dość głęboko widelcem lub zaostrzonym patyczkiem do szaszłyków.
  • Tak przygotowane ziemniaki włożyć do miski. Olej wymieszać z solą i czosnkiem i polać nim ziemniaki w misce. Wymieszać, aby tłuszcz pokrył dokładnie wszystkie bulwy.
  • Mąkę wymieszać z kminkiem i panierować w niej ziemniaki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 St. C.
  • 60 minut przekręcając je co jakiś czas, aby równomiernie się upiekły i zrumieniły. Upieczone ziemniaki ponakrawać na wierzch skrzyżne, rozchylić skórkę i położyć na każdym łyżeczkę masła.
  • Podawać można posypane świeżymi ziołami lub kiełkami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Galeria: Co zrobić z przemarzniętych ziemniaków

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej