Obłędne ziemniaki zapiekane w kminkowej mące - tak pyszne, że nie można się im oprzeć!
2022-02-13
łatwy
40 min
6
Te ziemniaki to nasz HIT ostatnich tygodni, odkąd trafiłam na przepis na nie w starych zapiskach mamy robię je dosłownie co kilka dni. Rodzina jest zachwycona. Aż dziw, że takki skarb miałam pod nosem przez tyle lat i z niego nie skorzystałam.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków o tej samej wielkości
- 1 szklanka mąki
- 1 czubata łyżka kminku
- 3 łyżki oleju
- sól 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- masło do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć. Ponakłuwać w kilku miejscach dość głęboko widelcem lub zaostrzonym patyczkiem do szaszłyków.
- Tak przygotowane ziemniaki włożyć do miski. Olej wymieszać z solą i czosnkiem i polać nim ziemniaki w misce. Wymieszać, aby tłuszcz pokrył dokładnie wszystkie bulwy.
- Mąkę wymieszać z kminkiem i panierować w niej ziemniaki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 St. C.
- 60 minut przekręcając je co jakiś czas, aby równomiernie się upiekły i zrumieniły. Upieczone ziemniaki ponakrawać na wierzch skrzyżne, rozchylić skórkę i położyć na każdym łyżeczkę masła.
- Podawać można posypane świeżymi ziołami lub kiełkami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?