Najlepsza surówka z kapusty kiszonej. W tej wersji podbije niejedno podniebienie

kapusta kiszona na ciepło
Autor: Shutterstock Kapusta kiszona na ciepło to prosty przepis na obłędną surówkę do obiadu.
łatwy
15 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

ak zrobić najlepszą surówkę z kapusty kiszonej? Odpowiedzią na to pytanie jest ten łatwy i sprawdzony przepis. Surówka, w której głównym składnikiem jest kiszona kapusta, bije na głowę wszystkie przepisy na ten dodatek do obiadu. Wystarczy zastosować jeden prosty trik. Poznajcie super przepis na surówkę z kapusty kiszonej na ciepło.

Co dodać do kapusty kiszonej na ciepło?

Aby przygotować pyszną i zdrową surówkę z kapusty kiszonej, wystarczy kilka produktów, które można kupić bez względu na porę roku. Na liście znalazły się proste składniki:

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej na ciepło?

Przyrządzenie pysznej i pełnej zdrowych składników surówki z kapusty kiszonej nie jest skomplikowane. Swój oryginalny smak surówka zawdzięcza metodzie przygotowania. To surówka z kapusty kiszonej na ciepło. Najlepsza będzie do niej kapusta kiszona, a nie kwaszona. Ta druga zawiera składniki, które mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie. Kapusta kiszona jest nie tylko pyszna, ale i bogata w wiele cennych substancji odżywczych. Do podgrzanej kapusty kiszonej z częścią przypraw dodaje się podsmażoną cebulę z mąką pszenną. Po kilku minutach gotowania najlepsza surówka z kapusty kiszonej jest gotowa. Na koniec doprawia się ją jeszcze świeżo zmielonym czarnym pieprzem i cukrem.

Z czym podawać surówkę z kapusty kiszonej na ciepło?

Kiszona kapusta podana na ciepło to uniwersalny dodatek do obiadu. Dzięki łatwości przygotowania i dostępności składników można ją robić przez cały rok. Jej zaletą jest to, że pysznie smakuje na ciepło zaraz po przyrządzeniu, a także po ostygnięciu. Surówka z kapusty kiszonej na ciepło to smakowity dodatek do dań mięsnych. Komponuje się z kotletami schabowymi, mielonymi czy różnymi gulaszami. Doskonale podkreśli smak wegetariańskich zapiekanek z warzywami.

SKŁADNIKI

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę kiszoną poszatkować i przełożyć do garnka. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i lekko podgrzać.
  • Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz suszony majeranek.
  • Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Wsypać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać.
  • Do garnka z kapustą przełożyć cebulę z mąką i wymieszać. Gotować kilka minut.
  • Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem i cukrem.
  • Podawać na ciepło lub po ostygnięciu jako dodatek do obiadu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej