Zamień szynkę i ser na te 2 składniki. Te kanapki to śniadanie mistrzów

kanapki z awokado i jajkiem
Autor: Shutterstock Połóż na chleb i podaj na śniadanie. Odkryj przepis na pyszne i zdrowe kanapki.
łatwy
10 min
2

Dieta wegetariańska

Kanapki znane są już od czasów starożytnych. Dziś są najpopularniejszym daniem śniadaniowym. Robi się je łatwo i szybko. Sycą na wiele godzin. Jednak tradycyjne kanapki szybko mogą się znudzić, dlatego warto sprawdzić ten przepis. Pyszne kanapki z awokado i jajkiem to pomysł na zdrowe i energetyczne śniadanie, które pobije każdy kubek smakowy. Zobaczcie, jak łatwo można odmienić zwykłe kanapki.

Z czym łączyć awokado z jajkiem?

Awokado i jajko ugotowane na twardo to pyszne połączenie smaków. W tym sprawdzonym przepisie na pyszne kanapki na śniadanie wykorzystuje się oba składniki, które wygodnie ułożyły się na chrupiących kromkach chleba. Do przyrządzenia kanapek można wykorzystać chleb na zakwasie, z ziarnami lub pełnoziarnisty. Sprawdzi się też pieczywo tostowe. Z czym jeść kanapki z awokado? Smak kanapek z awokado i jajkiem podkręca śmietankowy serek, który świetnie zastępuje masło. Przyjemnym dodatkiem są prażone orzechy. Wszystkie składniki znakomicie się ze sobą komponują, tworząc te wyborne kanapki na śniadanie.

Jak zrobić kanapki z awokado i jajkiem?

Przepis na wyborne kanapeczki z dodatkiem plastrów awokado i ugotowanych na twardo jajek jest bardzo łatwy. Można potraktować go jako podstawową recepturę lub inspirację. Do kanapek można dodawać inne ulubione składniki, które podkręcą smak śniadania z kanapkami w roli głównej.

Przygotowanie kanapek z awokado i jajek jest nie tylko łatwe, ale i nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Pamiętajcie tylko, aby jajka ugotować wcześniej i odstawić je do ostygnięcia, aby łatwiej się kroiły. Pokrojone w plasterki awokado warto skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Jak więc przyrządzić najlepsze kanapki z awokado i jajkiem na śniadanie? Obłędnym smakiem można się cieszyć już po kilku minutach.

  • 1. krok – opieczenie chleba w tosterze lub piekarniku
  • 2. krok – posmarowanie kromek serkiem i ułożenie plastrów awokado oraz jajek
  • 3. krok – posypanie kanapek z awokado i jajkiem prażonymi orzechami

Jak podawać kanapki z awokado i jajkiem?

Przepis na pyszne i pełne zdrowych składników kanapki, w których główne role zagrały jajka i zielone awokado warto mieć pod ręką. Chrupiący chleb z tymi dodatkami to świetny pomysł na zdrowe i sycące śniadanie. Kanapki prezentują się efektownie, więc można je też podać jako przekąskę na imprezie lub przystawkę przed obiadem. Sprawdzą się też na rodzinną kolację.

SKŁADNIKI

  • 4 kromki chleba razowego, z ziarnami lub pełnoziarnistego
  • 1 awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 1 łyżka prażonych posiekanych orzechów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb upiec w tosterze lub w piekarniku.
  • Jajka obrać i pokroić w plasterki.
  • Obrane awokado pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  • Kromki chleba posmarować serkiem śmietankowym. Na wierzchu ułożyć plastry awokado i jajka. Posypać orzechami i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Podawać od razu na śniadanie.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej