Zamień szynkę i ser na te 2 składniki. Te kanapki to śniadanie mistrzów
Dieta wegetariańska
Kanapki znane są już od czasów starożytnych. Dziś są najpopularniejszym daniem śniadaniowym. Robi się je łatwo i szybko. Sycą na wiele godzin. Jednak tradycyjne kanapki szybko mogą się znudzić, dlatego warto sprawdzić ten przepis. Pyszne kanapki z awokado i jajkiem to pomysł na zdrowe i energetyczne śniadanie, które pobije każdy kubek smakowy. Zobaczcie, jak łatwo można odmienić zwykłe kanapki.
Z czym łączyć awokado z jajkiem?
Awokado i jajko ugotowane na twardo to pyszne połączenie smaków. W tym sprawdzonym przepisie na pyszne kanapki na śniadanie wykorzystuje się oba składniki, które wygodnie ułożyły się na chrupiących kromkach chleba. Do przyrządzenia kanapek można wykorzystać chleb na zakwasie, z ziarnami lub pełnoziarnisty. Sprawdzi się też pieczywo tostowe. Z czym jeść kanapki z awokado? Smak kanapek z awokado i jajkiem podkręca śmietankowy serek, który świetnie zastępuje masło. Przyjemnym dodatkiem są prażone orzechy. Wszystkie składniki znakomicie się ze sobą komponują, tworząc te wyborne kanapki na śniadanie.
Jak zrobić kanapki z awokado i jajkiem?
Przepis na wyborne kanapeczki z dodatkiem plastrów awokado i ugotowanych na twardo jajek jest bardzo łatwy. Można potraktować go jako podstawową recepturę lub inspirację. Do kanapek można dodawać inne ulubione składniki, które podkręcą smak śniadania z kanapkami w roli głównej.
Przygotowanie kanapek z awokado i jajek jest nie tylko łatwe, ale i nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Pamiętajcie tylko, aby jajka ugotować wcześniej i odstawić je do ostygnięcia, aby łatwiej się kroiły. Pokrojone w plasterki awokado warto skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Jak więc przyrządzić najlepsze kanapki z awokado i jajkiem na śniadanie? Obłędnym smakiem można się cieszyć już po kilku minutach.
- 1. krok – opieczenie chleba w tosterze lub piekarniku
- 2. krok – posmarowanie kromek serkiem i ułożenie plastrów awokado oraz jajek
- 3. krok – posypanie kanapek z awokado i jajkiem prażonymi orzechami
Jak podawać kanapki z awokado i jajkiem?
Przepis na pyszne i pełne zdrowych składników kanapki, w których główne role zagrały jajka i zielone awokado warto mieć pod ręką. Chrupiący chleb z tymi dodatkami to świetny pomysł na zdrowe i sycące śniadanie. Kanapki prezentują się efektownie, więc można je też podać jako przekąskę na imprezie lub przystawkę przed obiadem. Sprawdzą się też na rodzinną kolację.
SKŁADNIKI
- 4 kromki chleba razowego, z ziarnami lub pełnoziarnistego
- 1 awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 1 łyżka prażonych posiekanych orzechów
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb upiec w tosterze lub w piekarniku.
- Jajka obrać i pokroić w plasterki.
- Obrane awokado pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Kromki chleba posmarować serkiem śmietankowym. Na wierzchu ułożyć plastry awokado i jajka. Posypać orzechami i doprawić solą oraz pieprzem.
- Podawać od razu na śniadanie.