Puszyste placuszki ryżowe z morelami. Zachwycą cynamonowym aromatem

placuszki ryżowe z morelami
Autor: Shutterstock Placuszki ryżowe z morelami pasują na słodkie śniadanie lub pyszny deser.
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Placuszki ryżowe z morelami smakują przepysznie i przepadają za nimi dzieci. Świetnie sprawdzą się na śniadanie na słodko lub oryginalny deser po obiedzie. Pyszny smak i nieskomplikowany przepis to nie jedyne ich zalety. Oto łatwy i szybki przepis na zachwycające placuszki ryżowe z dodatkiem moreli.

Jak zrobić placuszki ryżowe z morelami?

Przygotowanie smakowitych placuszków ryżowych jest bardzo proste. Ugotowany ryż należy zmiksować na gładko, a następnie wymieszać z mąką, cukrem, jajkami i jogurtem. Placuszki smaży się na patelni na oleju, aż nabiorą apetycznego złotego koloru. Po usmażeniu warto przełożyć je na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu w łatwy i szybki sposób można pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Dlaczego warto zrobić placuszki ryżowe z morelami?

  • To pomysł na pyszne słodkie śniadanie, deser lub przekąskę z owocami.
  • Przepis jest łatwy i składa się z kilku kroków.
  • To szybki przepis na placuszki. Czas przygotowania to około pół godziny.
  • Na liście składników znajdują się proste i niedrogie produkty, które są łatwo dostępne.
  • Do placuszków można wykorzystać ryż, który został z poprzedniego dnia. Dzięki temu resztki się nie zmarnują.
  • Placuszki ryżowe z morelami świetnie smakują następnego dnia po odgrzaniu na patelni lub w kuchence mikrofalowej.

Z czym podawać placuszki ryżowe z morelami?

Pyszne słodkie śniadanie w postacie placuszków ryżowych z morelami można zaserwować z rożnymi dodatkami. Oprócz pokrojonych na ćwiartki świeżych moreli można podać grecki jogurt lub naturalny. Sprawdzi się też waniliowy serek homogenizowany. Placuszki pysznie smakują z miodem lub syropem klonowym.

SKŁADNIKI

  • 100 g ryżu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
  •  
  • dodatkowo:
  • morele, jogurt, miód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zmielić w blenderze.
  • Do przesianej z proszkiem do pieczenia mąki wsypać cukier i wbić jajka. Dodać jogurt i ugotowany ryż. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, lekko je rozpłaszczając łyżką. Placki smażyć z obu stron na złotu kolor. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z pokrojonymi morelami, miodem i jogurtem.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?
Anna Szulc-Górska
więcej