Puszyste placuszki ryżowe z morelami. Zachwycą cynamonowym aromatem
Dieta wegetariańska
Placuszki ryżowe z morelami smakują przepysznie i przepadają za nimi dzieci. Świetnie sprawdzą się na śniadanie na słodko lub oryginalny deser po obiedzie. Pyszny smak i nieskomplikowany przepis to nie jedyne ich zalety. Oto łatwy i szybki przepis na zachwycające placuszki ryżowe z dodatkiem moreli.
Jak zrobić placuszki ryżowe z morelami?
Przygotowanie smakowitych placuszków ryżowych jest bardzo proste. Ugotowany ryż należy zmiksować na gładko, a następnie wymieszać z mąką, cukrem, jajkami i jogurtem. Placuszki smaży się na patelni na oleju, aż nabiorą apetycznego złotego koloru. Po usmażeniu warto przełożyć je na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu w łatwy i szybki sposób można pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Dlaczego warto zrobić placuszki ryżowe z morelami?
- To pomysł na pyszne słodkie śniadanie, deser lub przekąskę z owocami.
- Przepis jest łatwy i składa się z kilku kroków.
- To szybki przepis na placuszki. Czas przygotowania to około pół godziny.
- Na liście składników znajdują się proste i niedrogie produkty, które są łatwo dostępne.
- Do placuszków można wykorzystać ryż, który został z poprzedniego dnia. Dzięki temu resztki się nie zmarnują.
- Placuszki ryżowe z morelami świetnie smakują następnego dnia po odgrzaniu na patelni lub w kuchence mikrofalowej.
Z czym podawać placuszki ryżowe z morelami?
Pyszne słodkie śniadanie w postacie placuszków ryżowych z morelami można zaserwować z rożnymi dodatkami. Oprócz pokrojonych na ćwiartki świeżych moreli można podać grecki jogurt lub naturalny. Sprawdzi się też waniliowy serek homogenizowany. Placuszki pysznie smakują z miodem lub syropem klonowym.
SKŁADNIKI
- 100 g ryżu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
- dodatkowo:
- morele, jogurt, miód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zmielić w blenderze.
- Do przesianej z proszkiem do pieczenia mąki wsypać cukier i wbić jajka. Dodać jogurt i ugotowany ryż. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, lekko je rozpłaszczając łyżką. Placki smażyć z obu stron na złotu kolor. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z pokrojonymi morelami, miodem i jogurtem.