Owsianka z masłem orzechowym i bananem. Prosty i szybki przepis na zdrowe śniadanie
Dieta wegetariańska
Owsianka to smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie. Dzięki temu przepisowi przygotujecie najlepszą owsiankę, która zachwyci smakiem. Owsianka z masłem orzechowym i bananem smakuje przepysznie, jest bogata białko oraz wiele składników odżywczych. Jej przygotowanie jest błyskawiczne, a jedna miseczka pobudzi do działania. Poznajcie przepis na owsiankę z masłem orzechowym i bananem.
Owsianka z masłem orzechowym i bananem – składniki
Składniki, które potrzebne są do przygotowanie pysznej domowej owsianki z masłem orzechowym i bananem, można bez problemu kupić w prawie każdym sklepie. Na liście znajduje się tylko pięć produktów. Do zrobienia pełnej zdrowia i energetycznej owsianki należy przygotować:
- płatki owsiane – pełne zdrowych składników odżywczych
- mleko – krowie lub roślinne
- banan – bogate w składniki mineralne i witaminy owoce egzotyczne
- masło orzechowe – skarbnica białka, witamin i przeciwutleniaczy
- orzechy – źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin
Jak zrobić owsiankę z masłem orzechowym i bananem?
Przepis na zdrową owsiankę wzbogaconą masłem orzechowym i bananem jest łatwy i szybki. Posiłek robi się w kilkanaście minut, dlatego można ją zrobić i zjeść jeszcze w domu przed wyjściem do pracy.
Do ugotowanych na mleku płatków owsianych dodaje się masło orzechowe. Porcje przekłada się do miseczek, a na wierzchu układa się plasterki banana i posypuje posiekanymi orzechami.
Owsiankę można ugotować na wodzie, a następnie wymieszać ją z jogurtem greckim lub skyrem. W takiej wersji też będzie pysznie i zdrowo. Nieco słodyczy doda miód lub syrop klonowy.
Kiedy podawać owsiankę z masłem orzechowym i bananem?
Owsianka to dobry pomysł na zdrowe śniadanie. Porcja płatków owsianych ugotowanych na mleku z dodatkiem masła orzechowego i plasterków banana to zastrzyk energii na pierwszą część dnia. Orzechowa owsianka z bananem jest sycąca i doskonale zaspokoi pierwszy głód po przebudzeniu.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- 1 banana
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki posiekanych orzechów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane ugotować w mleku.
- Dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć plasterki banana i posypać posiekanymi orzechami.
- Podawać od razu na śniadanie.