Owsianka z masłem orzechowym i bananem. Prosty i szybki przepis na zdrowe śniadanie

owsianka z masłem orzechowym i bananem
Autor: Shutterstock Owsianka z masłem orzechowym i bananem to zdrowe śniadanie z 5 składników.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Owsianka to smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie. Dzięki temu przepisowi przygotujecie najlepszą owsiankę, która zachwyci smakiem. Owsianka z masłem orzechowym i bananem smakuje przepysznie, jest bogata białko oraz wiele składników odżywczych. Jej przygotowanie jest błyskawiczne, a jedna miseczka pobudzi do działania. Poznajcie przepis na owsiankę z masłem orzechowym i bananem.

Owsianka z masłem orzechowym i bananem – składniki

Składniki, które potrzebne są do przygotowanie pysznej domowej owsianki z masłem orzechowym i bananem, można bez problemu kupić w prawie każdym sklepie. Na liście znajduje się tylko pięć produktów. Do zrobienia pełnej zdrowia i energetycznej owsianki należy przygotować:

  • płatki owsiane – pełne zdrowych składników odżywczych
  • mleko – krowie lub roślinne
  • banan – bogate w składniki mineralne i witaminy owoce egzotyczne
  • masło orzechowe – skarbnica białka, witamin i przeciwutleniaczy
  • orzechy – źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin

Jak zrobić owsiankę z masłem orzechowym i bananem?

Przepis na zdrową owsiankę wzbogaconą masłem orzechowym i bananem jest łatwy i szybki. Posiłek robi się w kilkanaście minut, dlatego można ją zrobić i zjeść jeszcze w domu przed wyjściem do pracy.

Do ugotowanych na mleku płatków owsianych dodaje się masło orzechowe. Porcje przekłada się do miseczek, a na wierzchu układa się plasterki banana i posypuje posiekanymi orzechami.

Owsiankę można ugotować na wodzie, a następnie wymieszać ją z jogurtem greckim lub skyrem. W takiej wersji też będzie pysznie i zdrowo. Nieco słodyczy doda miód lub syrop klonowy.

Kiedy podawać owsiankę z masłem orzechowym i bananem?

Owsianka to dobry pomysł na zdrowe śniadanie. Porcja płatków owsianych ugotowanych na mleku z dodatkiem masła orzechowego i plasterków banana to zastrzyk energii na pierwszą część dnia. Orzechowa owsianka z bananem jest sycąca i doskonale zaspokoi pierwszy głód po przebudzeniu.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka
  • 1 banana
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane ugotować w mleku.
  • Dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć plasterki banana i posypać posiekanymi orzechami.
  • Podawać od razu na śniadanie.
W formie: Płatki owsiane
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej