Owsianka mocy. Prosty przepis na zdrowie i energetyczne śniadanie
Dieta wegetariańska
Od lat lekarze i dietetycy przekonują, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być sycące i dodawać energii. Właśnie taka jest owsianka mocy, czyli przepis na pyszne i zdrowe śniadanie. Jej przygotowanie jest proste, dlatego można ją robić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Oto łatwy przepis na pełną smaku i składników odżywczych owsiankę mocy.
Z czego zrobić owsiankę mocy?
Do przyrządzenia owsianki mocy potrzebne są proste produkty. Osoby, które zdrowo się odżywiają, na pewno je znają i używają ich na co dzień. Ci, którzy dopiero zaczynają swoją drogę w tym temacie, mogą je kupić w większych sklepach spożywczych. Z jakich produktów zrobić owsiankę mocy? Na liście składników znajdują się:
- płatki owsiane
- islandzki jogurt skyr waniliowy
- mleko
- woda
- banan
- masło orzechowe
- nasiona chia
- orzechy włoskie
- cynamon
Jak zrobić owsiankę mocy?
Zrobienie owsianki mocy w domowych warunkach jest proste i szybkie. Płatki owsiane gotuje się w mleku i wodzie razem z nasionami chia. Do ugotowania płatków owsianych sprawdzi się mleko krowie i roślinne. Następnie ugotowane płatki owsiane miesza z jogurtem skyr i masłem orzechowym. Dodaje się też mielony cynamon, który przyjemnie podkręca smak owsianki. Tak przygotowaną owsiankę nakłada się do miseczek. Na wierzchu układa się pokrojonego w plasterki banana i posypuje się posiekanymi orzechami włoskimi. Pysznie będzie z nerkowcami lub migdałami.
Dlaczego warto jeść owsiankę mocy na śniadanie?
Owsianka mocy to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie. Dostarczy witamin, składników odżywczych i energii, która potrzebna jest w pierwszej połowie dnia. Dzięki temu, że owsiankę o niezwykłej mocy robi się łato i dość szybko, można gotować ją nawet przed wyjściem do pracy w ciągu zwykłego tygodnia. Ciepła owsianka z bananem, nasionami chia i masłem orzechowym jest sycąca i rozgrzewająca, a każdy składnik jest pełen zdrowia.
SKŁADNIKI
- 80 g płatków owsianych
- 200 g jogurtu skyr waniliowego
- 200 ml wody
- 200 ml mleka
- 1 banan
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wsypać płatki owsiane i nasiona chia. Wlać mleko i wodę. Ugotować do miękkości.
- Ugotowane płatki owsiane wymieszać z jogurtem skyr, masłem orzechowym i cynamonem.
- Owsiankę przełożyć do miseczek. Wierzch udekorować plasterkami banana i posiekanymi orzechami włoskimi.
- Podawać od razu na śniadanie.