Owsianka dyniowa. Doda energii i rozgrzeje w jesienny poranek
Dieta wegetariańska
Owsianka dyniowa jest pyszna i pełna zdrowia. Doskonale nasyci, rozgrzeje i doda energii. Już jedna miseczka zapewni dobry humor w jesienny poranek. Przygotowanie takiej owsianki nie jest trudne, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Oto sprawdzony przepis na pyszną owsiankę dyniową w obłędnym kolorze.
Z czego zrobić owsiankę dyniową?
Do przyrządzenia pysznej owsianki z dodatkiem dyni wykorzystuje się proste i zdrowe produkty. Płatki owsiane gotuje się na mleku krowim, ale równie dobra jest z napojem roślinnym. Aby zrobić tę pyszną owsiankę dyniową, należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:
- dynia – pełne witamin i składników odżywczych warzywo sezonowe
- płatki owsiane – źródło błonnika, poprawiają koncentrację i pamięć
- mleko – skarbnica białka i wapnia
- jogurt islandzki skyr – niskokaloryczny i bogaty w białko, wapń oraz witaminy z grupy B
- słodzik – ksylitol lub erytrytol zastąpią biały cukier
- przyprawy – cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa podkręcają smak owsianki
Jak zrobić owsiankę dyniową?
Przepis na owsiankę z dynią jest łatwy i dość szybki. Pierwszym krokiem jest przygotowanie puree z pieczonej dyni. Aby zaoszczędzić czas, można zrobić je dzień wcześniej. Następnie należy ugotować płatki owsiane na mleku. Miesza się je z jogurtem skyr, puree z dyni oraz słodzikiem. Na koniec owsiankę doprawia się aromatycznymi przyprawami, czyli cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Owsianka dyniowa pysznie smakuje także z dodatkiem przyprawy do piernika. Pozostaje już tylko nałożenie owsianki do miseczek i zjedzenie na śniadanie.
Jak podawać owsiankę dyniową?
Owsianka z dodatkiem puree z dyni jest pysznym daniem śniadaniowym. Doskonale smakuje jesienią, kiedy sezon na dynię jest w pełni. Ma piękny kolor i jest sycąca, a dzięki przyprawom rozgrzewa i pobudza do działania. Takie śniadanie poprawi humor i zapewni udany cały dzień.
Miseczki z owsianką dyniową wzbogacą prażone pestki dyni, posiekane orzechy i suszone owoce. Porcje można skropić miodem lub syropem klonowym.
SKŁADNIKI
- 300 g jogurtu islandzkiego skyr
- 200 g mleka
- 100 g dyni
- 100 g płatków owsianych
- 2 łyżki słodzika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojoną na mniejsze kawałki dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut. Następnie zmiksować na gładkie puree.
- Płatki owsiane ugotować na mleku. Dodać jogurt skyr, puree z dyni i słodzik. Doprawić cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do miseczek i podawać od razu.