Owsianka dyniowa. Doda energii i rozgrzeje w jesienny poranek

owsianka dyniowa
Autor: Shutterstock Owsianka dyniowa to sezonowe śniadanie pełne zdrowia.
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Owsianka dyniowa jest pyszna i pełna zdrowia. Doskonale nasyci, rozgrzeje i doda energii. Już jedna miseczka zapewni dobry humor w jesienny poranek. Przygotowanie takiej owsianki nie jest trudne, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Oto sprawdzony przepis na pyszną owsiankę dyniową w obłędnym kolorze.

Z czego zrobić owsiankę dyniową?

Do przyrządzenia pysznej owsianki z dodatkiem dyni wykorzystuje się proste i zdrowe produkty. Płatki owsiane gotuje się na mleku krowim, ale równie dobra jest z napojem roślinnym. Aby zrobić tę pyszną owsiankę dyniową, należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:

  • dynia – pełne witamin i składników odżywczych warzywo sezonowe
  • płatki owsiane – źródło błonnika, poprawiają koncentrację i pamięć
  • mleko – skarbnica białka i wapnia
  • jogurt islandzki skyr – niskokaloryczny i bogaty w białko, wapń oraz witaminy z grupy B
  • słodzik – ksylitol lub erytrytol zastąpią biały cukier
  • przyprawy – cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa podkręcają smak owsianki

Jak zrobić owsiankę dyniową?

Przepis na owsiankę z dynią jest łatwy i dość szybki. Pierwszym krokiem jest przygotowanie puree z pieczonej dyni. Aby zaoszczędzić czas, można zrobić je dzień wcześniej. Następnie należy ugotować płatki owsiane na mleku. Miesza się je z jogurtem skyr, puree z dyni oraz słodzikiem. Na koniec owsiankę doprawia się aromatycznymi przyprawami, czyli cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Owsianka dyniowa pysznie smakuje także z dodatkiem przyprawy do piernika. Pozostaje już tylko nałożenie owsianki do miseczek i zjedzenie na śniadanie.

Jak podawać owsiankę dyniową?

Owsianka z dodatkiem puree z dyni jest pysznym daniem śniadaniowym. Doskonale smakuje jesienią, kiedy sezon na dynię jest w pełni. Ma piękny kolor i jest sycąca, a dzięki przyprawom rozgrzewa i pobudza do działania. Takie śniadanie poprawi humor i zapewni udany cały dzień.

Miseczki z owsianką dyniową wzbogacą prażone pestki dyni, posiekane orzechy i suszone owoce. Porcje można skropić miodem lub syropem klonowym.

SKŁADNIKI

  • 300 g jogurtu islandzkiego skyr
  • 200 g mleka
  • 100 g dyni
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 łyżki słodzika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojoną na mniejsze kawałki dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut. Następnie zmiksować na gładkie puree.
  • Płatki owsiane ugotować na mleku. Dodać jogurt skyr, puree z dyni i słodzik. Doprawić cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć do miseczek i podawać od razu.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej