Nocna owsianka z bananem i nasionami lnu. Przygotuj na noc, zajadaj o poranku

nocna owsianka z bananem i lnem
Autor: Shutterstock Nocna owsianka z bananem i nasionami lnu to zastrzyk zdrowia i energii o poranku.
łatwy
5 min
2

Dieta wegetariańska

Owsianka to smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie. Jednak nie każdy ma czas, aby robić ją rano przed wyjściem do pracy. Dlatego warto sprawdzić przepis na nocną owsiankę. Przygotowuje się wieczorem, a zjada rano. Takie śniadanie to zastrzyk witamin, mikroelementów i energii, która tak bardzo potrzebna jest o poranku. Oto łatwy przepis na pełną zdrowia nocną owsiankę z bananem i nasionami lnu.

Nocna owsianka z bananem i nasionami lnu – składniki

Lista składników, które potrzebne są do przyrządzenia domowej owsianki na noc, jest pełna produktów charakteryzujących się wysoką zawartością białka, zdrowych tłuszczy oraz składników odżywczych. Wszystkie artykuły są w sklepach przez cały rok. Najlepiej szukać ich w działach ze zdrową żywnością. Aby zrobić pyszną nocną owsiankę na śniadanie, należy przygotować:

  • płatki owsiane – główny składnik owsianki, który jest pełen prozdrowotnych składników odżywczych
  • banan – naturalne źródło elektrolitów i błonnika
  • mleko migdałowe – skarbnica jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, magnezu, wapnia i potasu
  • jogurt grecki – źródło białka
  • miód – dodaje słodyczy i jest naturalnym antybiotykiem
  • masło orzechowe z migdałów – zawiera mnóstwo białka i wapnia
  • nasiona lnu – inaczej siemię lniane, które ma korzystny wpływ na pracę mózgu i urodę

Jak zrobić nocną owsiankę z bananem i nasionami lnu?

Przepis na nocną owsiankę z dodatkiem banana i lnu nie jest skomplikowany. Nic nie trzeba wcześniej gotować, smażyć czy prażyć. Przepis składa się z prostych i nieskomplikowanych czynności. Wystarczy wymieszać płatki owsiane z mlekiem migdałowym i jogurtem greckim. Następnie dodaje się papkę z banana, masło migdałowe, miód i nasiona lnu, czyli siemię lniane. Po dokładnym wymieszaniu owsiankę wstawia się do lodówki na całą noc. Następnego dnia rano owsiankę można odgrzać lub zjeść na zimno.

Czym zalać owsiankę na noc?

W tym sprawdzonym przepisie płatki owsiane zalewa się mlekiem migdałowym i jogurtem greckim. Można jednak trochę poeksperymentować i przyrządzić owsiankę z innymi dodatkami. Pysznie będzie smakować z mlekiem kokosowym lub owsianym. Zamiast jogurtu greckiego sprawdzi się maślanka lub kefir, który nada lekko kwaśny smak. Jeżeli zabraknie wam mleka roślinnego lub krowiego, płatki owsiane można zalać przegotowaną i ostudzoną wodą.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1 łyżka mielonych nasion lnu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane przesypać do słoika lub miski. Wlać mleko migdałowe i jogurt grecki. Wymieszać.
  • Dodać rozgniecionego na papkę banana, masło migdałowe, miód i mielony len. Dokładnie wymieszać.
  • Wstawić do lodówki na całą noc.
  • Rano wyjąć z lodówki, odgrzać lub zjeść na zimno.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej