Chleb pszenny z papryką. Chrupiący z zewnątrz, a w środku miękki i aromatyczny

chleb pszenny z papryką
Autor: Shutterstock Chleb pszenny z papryką to oryginalny przepis na pyszne domowe pieczywo.
łatwy
120 min
12

Dieta wegetariańska

Domowy chleb pszenny z papryką smakuje wyśmienicie. Jest doskonały pod każdym względem. Jego skórka jest przyjemnie chrupiąca, a środek miękki i mocno paprykowy. Chleb z papryką jest pyszny i pasuje do wielu różnych dań. Jego przygotowanie nie jest trudne. Oto sprawdzony przepis na obłędny domowy chleb z papryką.

Chleb pszenny z papryką – z czego zrobić?

Lista składników potrzebnych do upieczenia rewelacyjnego chleba o smaku papryki nie jest długa. Są na niej produkty łatwo dostępne przez cały rok, a wiele z nich zawsze jest w domu. Co więc jest potrzebne, aby zrobić smakowity chleb pszenny z papryką?

  • mąka pszenna
  • zakwas żytni
  • świeża czerwona papryka
  • woda
  • oliwa z oliwek
  • mielona papryka – słodka, ostra i wędzona
  • sól

Jak zrobić chleb pszenny z papryką?

Przepis na domowy chleb z dodatkiem czerwonej papryki nie jest skomplikowany. Warto mieć jednak więcej czasu na jego przygotowanie, ponieważ chleb wystara w sumie aż trzy razy. Zrobienie ciasta na chleb i pieczenie zgrabnego bochenka można podzielić na kilka etapów:

  • 1. etap – podsmażenie świeżej papryki z przyprawami na oliwie z oliwek
  • 2. etap – przygotowanie ciasta z mąki, zakwasu i wody, odstawienie do pierwszego wyrastania
  • 3. etap – dodanie podsmażonej papryki, wymieszanie i odstawienie ciasta do drugiego wyrastania
  • 4. etap – uformowanie bochenka i odstawienie do trzeciego wyrastania
  • 5. etap – upieczenie chleba pszennego z papryką

Jak podawać chleb pszenny z papryką?

Pyszny domowy chleb na zakwasie żytnim z dodatkiem papryki jest uniwersalny. Pasuje prawie do każdego dania. Jest doskonałą bazą do kanapek na śniadanie czy kolację. Pasuje do dań obiadowych jak zupy czy gulasze. Z chleba z papryką można zrobić pyszne przekąski. Chleb paprykowy, który stracił już świeżość, można upiec w tosterze lub zrobić z niego grzanki czy zapiekanki. Po ususzeniu i zmieleniu jest super składnikiem domowej panierki do mięs, ryb i warzyw.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 280 ml wody
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki pokroić w cienkie i krótkie paski. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej paprykę, aż stanie miękka. Doprawić szczyptą soli, słodką, ostrą i wędzoną papryką. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Mąkę pszenną przesypać do miski. Dodać zakwas żytni i wlać wodę. Wymieszać do połączenia składników, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
  • Do wyrośniętego ciasta dodać podsmażoną paprykę i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie dwa razy złożyć ciasto jak kopertę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypaną mąką i uformować bochenek. Przełożyć do koszyczka do wyrastania, przykryć ściereczką i odstawić do kolejnego wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Chleb przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C. Piec 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 15 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Anna Szulc-Górska
więcej