Chleb pszenny z papryką. Chrupiący z zewnątrz, a w środku miękki i aromatyczny
Dieta wegetariańska
Domowy chleb pszenny z papryką smakuje wyśmienicie. Jest doskonały pod każdym względem. Jego skórka jest przyjemnie chrupiąca, a środek miękki i mocno paprykowy. Chleb z papryką jest pyszny i pasuje do wielu różnych dań. Jego przygotowanie nie jest trudne. Oto sprawdzony przepis na obłędny domowy chleb z papryką.
Chleb pszenny z papryką – z czego zrobić?
Lista składników potrzebnych do upieczenia rewelacyjnego chleba o smaku papryki nie jest długa. Są na niej produkty łatwo dostępne przez cały rok, a wiele z nich zawsze jest w domu. Co więc jest potrzebne, aby zrobić smakowity chleb pszenny z papryką?
- mąka pszenna
- zakwas żytni
- świeża czerwona papryka
- woda
- oliwa z oliwek
- mielona papryka – słodka, ostra i wędzona
- sól
Jak zrobić chleb pszenny z papryką?
Przepis na domowy chleb z dodatkiem czerwonej papryki nie jest skomplikowany. Warto mieć jednak więcej czasu na jego przygotowanie, ponieważ chleb wystara w sumie aż trzy razy. Zrobienie ciasta na chleb i pieczenie zgrabnego bochenka można podzielić na kilka etapów:
- 1. etap – podsmażenie świeżej papryki z przyprawami na oliwie z oliwek
- 2. etap – przygotowanie ciasta z mąki, zakwasu i wody, odstawienie do pierwszego wyrastania
- 3. etap – dodanie podsmażonej papryki, wymieszanie i odstawienie ciasta do drugiego wyrastania
- 4. etap – uformowanie bochenka i odstawienie do trzeciego wyrastania
- 5. etap – upieczenie chleba pszennego z papryką
Jak podawać chleb pszenny z papryką?
Pyszny domowy chleb na zakwasie żytnim z dodatkiem papryki jest uniwersalny. Pasuje prawie do każdego dania. Jest doskonałą bazą do kanapek na śniadanie czy kolację. Pasuje do dań obiadowych jak zupy czy gulasze. Z chleba z papryką można zrobić pyszne przekąski. Chleb paprykowy, który stracił już świeżość, można upiec w tosterze lub zrobić z niego grzanki czy zapiekanki. Po ususzeniu i zmieleniu jest super składnikiem domowej panierki do mięs, ryb i warzyw.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 280 ml wody
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki pokroić w cienkie i krótkie paski. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej paprykę, aż stanie miękka. Doprawić szczyptą soli, słodką, ostrą i wędzoną papryką. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę pszenną przesypać do miski. Dodać zakwas żytni i wlać wodę. Wymieszać do połączenia składników, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
- Do wyrośniętego ciasta dodać podsmażoną paprykę i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie dwa razy złożyć ciasto jak kopertę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypaną mąką i uformować bochenek. Przełożyć do koszyczka do wyrastania, przykryć ściereczką i odstawić do kolejnego wyrośnięcia na 2 godziny.
- Chleb przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C. Piec 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 15 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.