Jeśli nie kroisz papryki w ten sposób, to robisz to źle. Ten patent to hit

2023-03-31 10:32

Krojenie papryki nie jest może specjalnie trudną czynnością, ale jeśli lubisz porządek, a nie znosisz rozsianych na całym kuchennym blacie ziarenek, to będziesz zachwycony tym sposobem. Jest szybki, prosty i pomysłowy, a jedyne co w czasie krojenia ubrudzisz to deska i nóż.

Krojenie papryki
Autor: Shutterstock Jest sposób na to, aby podczas krojenia papryki nie rozsypywać jej ziarenek.

Ten patent jest tak prosty, że aż śmieszny. Pokrojenie papryki w ten sposób zajmuje kilkadziesiąt sekund> w mgnieniu oka mamy pokrojone warzywo i czysty blat bez rozrzuconych wokół pestek. jedynym minusem całej metody jest jednak lekkie marnotrawstwo. Spora część miąższu, znajdująca się w okolicach gniazda nasiennego ląduje niestety w koszu. Ale za to nie musimy sprzątać.

Jak ekspresowo pokroić paprykę?

1. Umyj paprykę pod bierczą wodą, wytrzyj do sucha.

2. Jednym ostrym cięciem odkrój zielony ogonek.

3. Paprykę postaw na desce - częścią zielona do dołu.

4. Zdecydowanym cięciem nakrój warzywo w zagłębieniach miąższu - od szczytu do dołu.

5. Rozłóż paprykę paprykę na kształt kwiatu i oderwij każdy kawałek oddzielnie od dolnej części.

6. Spodnią część wraz gniazdem nasiennym i pestkami wyrzuć do kosza. Prawda że proste?

Tak pokrojona paprykę możesz schrupać na surowo, rozdrobnić i dodać do sałatki, albo pokroić w większa kostkę i dodać do leczo czy gulaszu. W zależności od tego, do jakich dań chcesz użyć papryki, dobierz odpowiedni jej gatunek. więcej na temat rodzajów papryki przeczytasz w artykule Jak kupować paprykę? jakie smaki mają poszczególne rodzaje papryki? lub w tekście Odmiany papryki - do czego się nadają poszczególne gatunki?

Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell