Bułeczki drożdżowe z kruszonką. Słodki przepis na śniadanie, kolację lub przekąskę
Dieta wegetariańska
Nie ma to jak puszyste domowe bułeczki drożdżowe z kruszonką. Wbrew pozorom przygotowanie pysznych drożdżówek nie jest skomplikowane. Wystarczy mieć dobry przepis i trochę więcej wolnego czasu. Jak zrobić pyszne i w sam raz słodkie bułeczki drożdżowe z kruszonką? Poznajcie łatwy przepis.
Z czego zrobić bułeczki drożdżowe z kruszonką?
Do upieczenia smakowitych bułeczek na drożdżach udekorowanych kruszonką potrzebne są niedrogie i proste składniki. Wszystkie produkty są zawsze w sklepach, więc pyszne drożdżówki można robić bez względu na porę roku. Aby przygotować domowe drożdżówki, potrzebne są takie składniki jak:
- mąka pszenna
- świeże drożdże
- cukier i cukier puder
- jajka
- masło
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z kruszonką?
Przepis na pyszne domowe drożdżówki ze słodką kruszonką nie jest skomplikowany. Warto jednak pamiętać, że to bułeczki z ciasta drożdżowego, które wymaga czasu i odpowiedniej temperatury. Zanim przystąpi się do robienia drożdżówek, składniki trzeba wcześniej wyjąć z lodówki, aby się ogrzały.
Przepis został podzielony na kilka prostych etapów, dzięki którym przygotowanie drożdżówek jest łatwe:
- 1. etap – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. etap – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
- 3. etap – uformowanie bułeczek drożdżowych i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
- 4. etap – przygotowanie kruszonki
- 5. etap – posmarowanie bułeczek mlekiem z żółtkiem i posypanie kruszonką
- 6. etap – upieczenie bułeczek drożdżowych z kruszonką
Jak zrobić kruszonkę na bułki?
Przygotowanie domowej kruszonki jest proste. W tym przepisie przygotowuje się ją z mąki pszennej, cukru pudru i roztopionego masła. Składniki wystarczy dokładnie wymieszać, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Bułeczki drożdżowe pysznie wzbogaci kruszonka migdałowa.
Jak podawać bułeczki drożdżowe z kruszonką?
Puszyste drożdżówki z kruszonką są uniwersalne. Podbiją niejedno podniebienie. Można podawać je bez względu na porę dnia. Sprawdzą się na słodkie śniadanie. Pysznie smakują z kawą. Bułeczki można zabrać ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do szkoły. To pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia, która zastąpi drożdżówki ze sklepu. Bułeczki z kruszonką pasują też na kolację. Doskonale smakują z domowym dżemem, miodem lub samym masłem.
SKŁADNIKI
- zaczyn:
- 100 ml ciepłego mleka
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
ciasto:- 450 g mąki pszennej typ 650
- 100 ml mleka
- 70 g cukru
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
kruszonka:- 100 g cukru pudru
- 50 g roztopionego masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
dodatkowo:- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miski. Wsypać cukier i mąkę. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut.
- Do zaczynu wlać mleko. Wsypać cukier i wbić jajko. Dokładnie wymieszać.
- Wsypać mąkę i wymieszać. Wlać roztopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką. Chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 12 równych części.
- Uformować okrągłe bułeczki i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
- Przygotować kruszonkę. Do roztopionego masła wsypać mąkę i cukier puder. Dokładnie wymieszać.
- Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować każdą bułeczkę. Posypać kruszonką.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.