Bułeczki drożdżowe z kruszonką. Słodki przepis na śniadanie, kolację lub przekąskę

bułeczki drożdżowe z kruszonką
Autor: Shutterstock Bułeczki drożdżowe z kruszonką są proste i słodkie w sam raz.
łatwy
120 min
4

Dieta wegetariańska

Nie ma to jak puszyste domowe bułeczki drożdżowe z kruszonką. Wbrew pozorom przygotowanie pysznych drożdżówek nie jest skomplikowane. Wystarczy mieć dobry przepis i trochę więcej wolnego czasu. Jak zrobić pyszne i w sam raz słodkie bułeczki drożdżowe z kruszonką? Poznajcie łatwy przepis.

Z czego zrobić bułeczki drożdżowe z kruszonką?

Do upieczenia smakowitych bułeczek na drożdżach udekorowanych kruszonką potrzebne są niedrogie i proste składniki. Wszystkie produkty są zawsze w sklepach, więc pyszne drożdżówki można robić bez względu na porę roku. Aby przygotować domowe drożdżówki, potrzebne są takie składniki jak:

  • mąka pszenna
  • świeże drożdże
  • cukier i cukier puder
  • jajka
  • masło

Jak zrobić bułeczki drożdżowe z kruszonką?

Przepis na pyszne domowe drożdżówki ze słodką kruszonką nie jest skomplikowany. Warto jednak pamiętać, że to bułeczki z ciasta drożdżowego, które wymaga czasu i odpowiedniej temperatury. Zanim przystąpi się do robienia drożdżówek, składniki trzeba wcześniej wyjąć z lodówki, aby się ogrzały.

Przepis został podzielony na kilka prostych etapów, dzięki którym przygotowanie drożdżówek jest łatwe:

  • 1. etap – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. etap – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 3. etap – uformowanie bułeczek drożdżowych i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
  • 4. etap – przygotowanie kruszonki
  • 5. etap – posmarowanie bułeczek mlekiem z żółtkiem i posypanie kruszonką
  • 6. etap – upieczenie bułeczek drożdżowych z kruszonką

Jak zrobić kruszonkę na bułki?

Przygotowanie domowej kruszonki jest proste. W tym przepisie przygotowuje się ją z mąki pszennej, cukru pudru i roztopionego masła. Składniki wystarczy dokładnie wymieszać, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Bułeczki drożdżowe pysznie wzbogaci kruszonka migdałowa.

Jak podawać bułeczki drożdżowe z kruszonką?

Puszyste drożdżówki z kruszonką są uniwersalne. Podbiją niejedno podniebienie. Można podawać je bez względu na porę dnia. Sprawdzą się na słodkie śniadanie. Pysznie smakują z kawą. Bułeczki można zabrać ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do szkoły. To pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia, która zastąpi drożdżówki ze sklepu. Bułeczki z kruszonką pasują też na kolację. Doskonale smakują z domowym dżemem, miodem lub samym masłem.

SKŁADNIKI

  • zaczyn:
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

  • ciasto:
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 100 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

  • kruszonka:
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

  • dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miski. Wsypać cukier i mąkę. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  • Do zaczynu wlać mleko. Wsypać cukier i wbić jajko. Dokładnie wymieszać.
  • Wsypać mąkę i wymieszać. Wlać roztopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką. Chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 12 równych części.
  • Uformować okrągłe bułeczki i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
  • Przygotować kruszonkę. Do roztopionego masła wsypać mąkę i cukier puder. Dokładnie wymieszać.
  • Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować każdą bułeczkę. Posypać kruszonką.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej