Biorę te orzechy i robię z nich smaczny serek. Wegański przepis zachwyca pod każdym względem

ser z nerkowców
Autor: Shutterstock Zamiast mleka wykorzystaj te zdrowe orzechy. Domowy serek w wegańskiej wersji jest pyszny i prosty.
łatwy
45 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Przepis na pyszny ser z orzechów nerkowca przypadnie do gustu nie tylko weganom. Przyrządza się go z roślinnych składników, które dostarczają witamin i minerałów, a także pozytywnie wpływają na zdrowie. Serek z nerkowców jest uniwersalny i świetnie smakuje o każdej porze dnia. Poznajcie prosty przepis na obłędny wegański ser z orzechów nerkowca.

Czy ser z nerkowców jest smaczny?

Domowy serek z orzechów nerkowca jest zdrowy i pyszny. Warto wiedzieć, że te smaczne orzechy zawierają sporą dawkę witamin z grupy B oraz E, C i K. Są bogate w wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, sód i cynk. W ich składzie znajdują wielonienasycone kwasy tłuszczowe jak omega-3. Nerkowce pozytywnie działają na układ nerwowy, wspierają pamięć i koncentrację, a także niwelują negatywne skutki stresu. Pomagają budować odporność i poprawiają metabolizm.

Orzechy nerkowca świetnie smakują same i można wykorzystywać je w potrawach wytrawnych, ciastach i deserach. Sprawdzą się też jako główny składnik zdrowego i smacznego serka. Ma delikatny, głęboki i orzechowy smak oraz przyjemną kremową konsystencję. Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na ten wegański przysmak, który bez obaw mogą spożywać także osoby z nietolerancją laktozy. Recepturę można modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą jego smak. Sprawdzą się świeże i suszone zioła oraz różne przyprawy. Wszystko zależy od preferencji smakowych.

Jak zrobić ser z nerkowców?

Przepis na domowy serek z orzechów nerkowca nie jest skomplikowany. Lista składników obejmuje roślinne produkty. Są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, online i większych marketach. Chociaż czynności nie są trudne, przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości. Aby zrobić wege serek z nerkowców, przyda się blender, sitko i gaza.

Jak więc zrobić smaczny serek z nerkowców w domowych warunkach? Ten przepis jest łatwy i nawet początkujący kucharze poradzą sobie na piątkę z plusem.

  • 1. krok – zalanie nerkowców wodą i odstawienie na 8 godzin lub dłużej
  • 2. krok – zmiksowanie nerkowców z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – odciśnięcie masy z nerkowców przez gazę na sitku
  • 4. krok – odstawienie masy z nerkowców na 12 godzin
  • 5. krok – przełożenie serka z orzechów nerkowca do pojemnika lub miseczki

Jak długo można przechowywać ser z orzechów nerkowca?

Przygotowany według tego sprawdzonego wegańskiego przepisu serek z nerkowców po przygotowaniu najlepiej przechowywać w miseczce lub pojemniku przeznaczonym do żywności. Należy wstawić go do lodówki. Świeżość i smak zachowa przez pięć dni, ale jest tak dobry, że na pewno zniknie o wiele szybciej.

SKŁADNIKI

  • 500 g orzechów nerkowca
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta wegańskich kultur bakterii

  • dodatkowo:
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta płatków chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy nerkowca przesypać do miseczki. Wlać wodę, tak aby orzechy znajdowały się pod jej powierzchnią. Odstawić na minimum 8 godzin lub całą noc.
  • Nerkowce odcedzić i przełożyć do blendera. Wlać 100 ml wody i wsypać wegańskie kultury bakterii oraz płatki drożdżowe. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką masę.
  • Drobne sitko umieścić nad miską i wyłożyć je gazą. Przełożyć na nią masę z nerkowców i mocno ścisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody. Odstawić na 12 godzin. Co parę godzin dociskać masę.
  • Serek przełożyć do miseczki lub pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności. Przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu 5 dni.
  • Podawać posypany płatkami chili i posiekaną natką pietruszki na śniadanie, kolację i jako przekąskę.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej