Skyrnik, czyli sernik z jogurtu islandzkiego. Fit przepis na lekki deser z owocami

skyrnik
Autor: Shutterstock Skyrnik to obłędny sernik z jogurtu islandzkiego prawie bez kalorii.
łatwy
60 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ten sernik jest wyjątkowy. Ma nie tylko pyszny smak. Jest łatwy, a lista składników jest krótka. Dodatkową zaletą skyrnika jest to, że ma bardzo mało kalorii, więc bez wyrzutów sumienia mogą go jeść ci, którzy są na diecie odchudzającej. Poznajcie prosty przepis, który zdobywa coraz więcej fanów. Oto skyrnik z jogurtu islandzkiego.

Jak zrobić skyrnik?

Sernik z jogurtu islandzkiego robi się łatwo i dość szybko. Najpierw należy ubić białka z ksylitolem. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Następnie jogurt skyr miksuje się z proszkiem budyniowym i ekstraktem waniliowym, który dodaje przyjemnego aromatu. Do masy stopniowo dodaje się pianę z białek i delikatnie miesza. Kiedy składniki się połączą, powstałą masę przelewa się do formy. Skrynik można upiec w tortownicy lub prostokątnej formie o wymiarach 18 cm x 28 cm. Warto wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

Jak upiec skyrnik?

Sernik piecze się w piekarniku. Temperatura powinna wynosić 160 stopni C. Na dno piekarnika warto wstawić drugą formę wypełnioną dwoma szklankami wody. W ten sposób powstanie para wodna, w której skyrnik będzie się piekł.

Czym udekorować skrynik?

Upieczony według tego przepisy skyrnik wzbogacają sezonowe owoce. Mogą to być śliwki, brzoskwinie, truskawki, maliny, wiśnie czy borówki. Większe owoce dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki. Sernik z jogurtu islandzkiego można też udekorować owocową galaretką lub posypać posiekanymi orzechami. Sprawdzą się różne polewy. Pysznie smakuje z polewą czekoladową.

SKŁADNIKI

  • 800 g jogurtu islandzkiego skyr o smaku waniliowym
  • 120 g ksylitolu
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • 300 g owoców

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Na dno piekarnika wstawić naczynie wypełnione 2 szklankami gorącej wody.
  • Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać ksylitol i ubijać, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  • Do miski przełożyć jogurt skyr, wsypać budyń i dodać ekstrakt waniliowy. Miksować, aż powstanie gładka i jednolita masa.
  • Delikatnie mieszając, stopniowo dodawać ubite białka.
  • Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Formę wstawić do piekarnika i piec około 50 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki i pozostawić formę w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  • Na wierzchu ułożyć owoce. Przed podaniem pokroić na porcje.
Beszamel: Jogurt naturalny
Anna Szulc-Górska
więcej