Łatwy sernik z mlekiem skondensowanym: przepis na pyszny deser

2023-10-02
sernik z mlekiem skondensowanym
Autor: Shutterstock Poznajcie prosty przepis na niezywkły sernik z dodatkiem mleka skondensowanego.
łatwy
30 min
4

Sernik z mlekiem skondensowanym to przepis na pyszny deser niezwykle prosty w przygotowaniu. Dzięki dodatkowi mleka skondensowanego sernik jest równy niczym stół i wysoki jak tort. Jest lekki i dosłownie rozpływa się w ustach. To łatwy przepis nie tylko dla znawców tematu, ale i dla laików oraz leniwych. Zobaczcie, jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym.

SKŁADNIKI

  • 1 kg twarogu na sernik, trzykrotnie mielonego, na przykład takiego z wiaderka
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, (530 g)
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmiksować jajka ze szczyptą soli, dodać twaróg z mlekiem skondensowanym i miksować do połączenia składników.
  • Na koniec dodać budyń w proszku lub mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt wanilii i krótko zmiksować.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz owinąć tortownicę folią aluminiową, aby płynna masa serowa nie wypłynęła szczelinami. Do przygotowanej tortownicy wlać masę serową.
  • Piekarnik nagrzać do 180°C (grzanie góra i dół). Na najniższym poziomie piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Zapewni to sernikowi wilgotną atmosferę pieczenia.
  • Na środkowym poziomie wstawić kratkę i na niej ustawić tortownicę. Piec około godziny (środek sernika powinien być sprężysty).
  • Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, polać płynną czekoladą lub ułożyć świeże owoce.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Sernik z mlekiem skondensowanym – składniki

Do upieczenia obłędnie lekkiego i jednocześnie zwartego sernika z dodatkiem mleka skondensowanego potrzebne są produkty, które bez problemu można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Z czego więc zrobić równy sernik? Na liście składników znajduje się tylko pięć produktów:

Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?

Przepis na domowy sernik z mlekiem skondensowanym nie jest skomplikowany. Przygotowanie to tylko kilka prostych kroków. Przepis warto zapisać, ponieważ bez względu na stopień zaawansowania w pieczeniu serników często będziecie po niego sięgać.

Pierwszym krokiem jest zmiksowanie jajek ze szczyptą soli. Następnie dodaje się twaróg na sernik i wlewa mleko skondensowane. Kiedy składniki się połączą, należy wsypać proszek budyniowy i dodać ekstrakt waniliowy. Najlepszy będzie budyń w proszku o smaku waniliowym bez dodatku cukru. Ekstrakt waniliowy można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią lub aromatem do ciasta. Kolejnym krokiem jest przelanie masy serowej do tortownicy. W wewnątrz należy wyłożyć ją papierem do pieczenia, a od zewnątrz owinąć folią aluminiową.

Jak upiec sernik z mlekiem skondensowanym?

Tortownicę z surowym sernikiem należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na najniższej półce umieszcza się naczynie z wodą. Dzięki temu prostemu zabiegowi sernik będzie wilgotny i nie wyschnie w trakcie pieczenia. Sernik powinien piec się na środkowym poziomie. Pieczenie trwa godzinę. Pod ostudzeniu sernik warto wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Kiedy podawać sernik z mlekiem skondensowanym?

Przepis na pyszny i rozpływający się w ustach sernik z mlekiem skondensowanym jest uniwersalny. Dzięki temu, że robi się go łatwo i szybko, jest doskonałym deserem na różne okazje i święta. To pyszny zamiennik tortu urodzinowego i lekki deser po rodzinnym obiedzie. Świetnie smakuje także bez okazji.

Pokrojony na porcje sernik z mlekiem skondensowanym wystarczy oprószyć cukrem pudrem. Idealnym dodatkiem jest polewa czekoladowa lub karmel. Sprawdzą się też ułożone na wierzchu sezonowe owoce.

Galeria: Sernik w nowej odsłonie - 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus

Redakcja
więcej