Sernik cytrynowy z ksylitolem: pyszne ciasto dla diabetyków
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Sernik cytrynowy z ksylitolem to pyszne ciasto dla cukrzyków. Jak upiec tradycyjny, domowy sernik, który może zjeść diabetyk? Oto przetestowany przez Beszamel.pl przepis. Twój sernik będzie lekki, puszysty i wilgotny zarazem. To najlepsze ciasto na weekend lub rodzinne przyjęcie. Możesz być pewna, że smak twojego sernika na długo zapadnie gościom w pamięci. A do tego w ogóle nie zawiera cukru!
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka zmiksować z sokiem z cytryny i masłem, a następnie dodać twaróg i startą skórkę z cytryny. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
- Do masy twarogowej dodać ksylitol i miksować jeszcze chwilę.
- Na koniec dodać pianę z białek i lekko ją wmieszać w masę serową.
- Formę wyłożyć herbatnikami, a następnie wylać na nie masę serową. Piec w piekarniku przez około godzinę.
- Gotowy sernik pozostawić przez następną godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.