Różowy jak kwiaty sernik truskawkowy: na zimno, na biszkoptach

Sernik truskawkowy na zimno na biszkoptach
Autor: Shutterstock Sernik truskawkowy na zimno
łatwy
25 min
4

Ten pięknie różowy sernik truskawkowy na zimno jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ma kremową konsystencję, delikatnie truskawkowy smak i świetnie prezentuje się na stole.

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 25 dag truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 op galaretki truskawkowej
  • 1 duża śmietana kremówka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 10 dag cukru
  • pół cytryny
  • 30 dag biszkoptów
  •  świeże  owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Galaretkę rozrobić w o połowę mniejszej porcji wody niż jest zapisane na opakowaniu. Przestudzić, ale nie dopuścić do stężenia.
  • Ser zmielić i utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym oraz 2/3 opakowania śmietany.
  • Truskawki opłukać, odszypułkować, zmiksować i dodać do masy serowej. Sok i skórkę startą z połowy cytryny wymieszać z przestudzoną galaretką. Następnie połączyć z masą.
  • Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6-8 godzin. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem.