Różowy jak kwiaty sernik truskawkowy: na zimno, na biszkoptach
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Ten pięknie różowy sernik truskawkowy na zimno jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ma kremową konsystencję, delikatnie truskawkowy smak i świetnie prezentuje się na stole.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
- 25 dag truskawek (mogą być mrożone)
- 1 op galaretki truskawkowej
- 1 duża śmietana kremówka
- 1 cukier wanilinowy
- 10 dag cukru
- pół cytryny
- 30 dag biszkoptów
- świeże owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Galaretkę rozrobić w o połowę mniejszej porcji wody niż jest zapisane na opakowaniu. Przestudzić, ale nie dopuścić do stężenia.
- Ser zmielić i utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym oraz 2/3 opakowania śmietany.
- Truskawki opłukać, odszypułkować, zmiksować i dodać do masy serowej. Sok i skórkę startą z połowy cytryny wymieszać z przestudzoną galaretką. Następnie połączyć z masą.
- Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6-8 godzin. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem.