Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki - właściwości truskawek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Truskawki to nie tylko pyszny smak i odurzający  aromat - to także owoc, który bardzo sprzyja zdrowiu!

Truskawki to owoce mające wspaniały smak i aromat. Dostarczają również cennych witaminy i składników odżywczych. Truskawki stosowane są także jako naturalny kosmetyk i lek na wiele dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne mają truskawki?

Truskawka to owoc będący dziełem człowieka. Została wyhodowana w połowie XVII wieku ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek.

Truskawki: witaminy, mikro- i makroelementy, wartość odżywcza

  • witaminy w truskawkach: C, A, E, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (PP), B6 

  • mikro- i makroelementy w truskawkach: wapń, żelazo, sód, potas, cynk, fosfor 

  • wartość odżywcza truskawek w 100 g: kalorie – 28, węglowodany – 7,2 g, tłuszcze – 0,4 g, błonnik – 1,8 g, indeks glikemiczny (IG) – 4

Źródło: USDA National Nutrient Database

Cukier w truskawkach

Cukier w truskawkach to fruktoza, która ma niski indeks glikemiczny (IG), dzięki czemu owoce te, w niewielkich ilościach, mogą spożywać również cukrzycy. Ponadto truskawki zawierają bromelinę, która jest enzymem ułatwiającym spalanie tłuszczu i trawienie białek, działa też odtruwająco, odkażająco i moczopędnie. Truskawki są również elementem diety antycellulitowej.

Prozdrowotne działanie truskawek

Spożywanie truskawek może przyczynić się obniżenia ciśnienia oraz zmniejszenia ilości złego cholesterolu. Dzięki zdolności usuwania kwasu moczowego truskawki zmniejszają dolegliwości związane z bólem stawów. Truskawki mają również dużo przeciwutleniaczy, m. in. kwercetyny i kwasu elagowego, który ma zdolność neutralizowania substancji rakotwórczych.

Uwaga truskawki uczulają

Ze względu na swoje silne właściwości uczulające truskawki nie powinny być spożywane przez dzieci do dwóch lat. Truskawek nie powinny też jeść osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego.

Ocena: 4,6