Sernik San Sebastian zawsze wyjdzie puszysty i kremowy. Z przepisem poradzi sobie każdy.
Dieta wegetariańska
Puszysty i delikatny sernik króluje na najróżniejszych imprezach czy świątecznych stołach. Niektórzy jednak mają obawy przed robieniem go samodzielnie. Wiele osób myśli, że nie wyjdzie im tak kremowy, jak powinien. Z tym przepisem nie będzie to problem. Sernik San Sebastian zawsze wyjdzie idealnie puszysty i słodki.
Puszysty i kremowy sernik San Sebastian - co potrzebujemy?
Sernik musi zawsze pojawić się na stole na najróżniejsze święta. To pyszne kremowe i puszyste ciasto ma zwolenników na całym świecie. Sernik San Sebastian jest nie tylko niezwykle delikatny, ale również jest prosty w przygotowaniu. Co najważniejsze jednak nigdy nie powinien nam opaść, więc za każdym razem wyjdzie idealnie kremowy i puszysty. Do przygotowania go będziemy potrzebować:
- serka śmietankowego
- cytryny
- słodkiej śmietany
- cukru
- jajek
- skrobi kukurydzianej
- cukru wanilinowego
Sernik San Sebastian - jak przygotować?
Samo w sobie przygotowanie sernika San Sebastian jest bardzo proste. Do miski wkładamy nasz serek śmietankowy, idealnie sprawdzi się 6 opakowań serka Philadelphia. Dodajemy do niego cukier, jajka, cukier wanilinowy, skrobię kukurydzaną, śmietankę słodką i cytrynę. Całość dokładnie mieszamy, najpierw z pomocą łyżki, a następnie mikserem. Masa będzie wydawała się dość płynna, ale nie powinniśmy się tym przejmować. Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy przez 40 minut w 230 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, sernik może wydawać się płynny, tak jednak powinno być, ponieważ stężeje on w trakcie stygnięcia. Dzięki temu otrzymamy niezwykle kremowy sernik, który zasmakuje każdemu. Nie powinniśmy się też przejmować ciemnymi "plamami" na górze sernika, są one wynikiem pieczenia w wysokiej temperaturze i są normalne dla tego rodzaju sernika.
SKŁADNIKI
- 1000 g sera śmietankowego (może być Philadelphia)
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 600 ml słodkiej śmietanki 30%
- sok z jednej cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serek śmietankowy wrzucamy do miski.
- Dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
- Wbijamy jajka.
- Dodajemy przesianą skrobię kukurydzianą.
- Dolewamy śmietankę i wyciśnięty sok z jednej cytryny.
- Całość dokładnie mieszamy łyżką.
- Za pomocą miksera dobrze mieszamy całą masę, aż wszystkie składniki się połączą.
- Okrągłą formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wlewamy masę do formy.
- Piekarnik nastawiamy na 230 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
- Pieczemy przez 40 minut.
- Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.