Sernik San Sebastian zawsze wyjdzie puszysty i kremowy. Z przepisem poradzi sobie każdy.

2024-03-21
Kinga Goldstein
Sernik San Sebastian zawsze wyjdzie puszysty i kremowy. Z przepisem poradzi sobie każdy.
Autor: Shutterstock.com Sernik idealny na Wielkanoc. Puszysty i kremowy
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Puszysty i delikatny sernik króluje na najróżniejszych imprezach czy świątecznych stołach. Niektórzy jednak mają obawy przed robieniem go samodzielnie. Wiele osób myśli, że nie wyjdzie im tak kremowy, jak powinien. Z tym przepisem nie będzie to problem. Sernik San Sebastian zawsze wyjdzie idealnie puszysty i słodki.

Puszysty i kremowy sernik San Sebastian - co potrzebujemy?

Sernik musi zawsze pojawić się na stole na najróżniejsze święta. To pyszne kremowe i puszyste ciasto ma zwolenników na całym świecie. Sernik San Sebastian jest nie tylko niezwykle delikatny, ale również jest prosty w przygotowaniu. Co najważniejsze jednak nigdy nie powinien nam opaść, więc za każdym razem wyjdzie idealnie kremowy i puszysty. Do przygotowania go będziemy potrzebować:

  • serka śmietankowego
  • cytryny
  • słodkiej śmietany
  • cukru
  • jajek
  • skrobi kukurydzianej
  • cukru wanilinowego

Sernik San Sebastian - jak przygotować?

Samo w sobie przygotowanie sernika San Sebastian jest bardzo proste. Do miski wkładamy nasz serek śmietankowy, idealnie sprawdzi się 6 opakowań serka Philadelphia. Dodajemy do niego cukier, jajka, cukier wanilinowy, skrobię kukurydzaną, śmietankę słodką i cytrynę. Całość dokładnie mieszamy, najpierw z pomocą łyżki, a następnie mikserem. Masa będzie wydawała się dość płynna, ale nie powinniśmy się tym przejmować. Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy przez 40 minut w 230 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, sernik może wydawać się płynny, tak jednak powinno być, ponieważ stężeje on w trakcie stygnięcia. Dzięki temu otrzymamy niezwykle kremowy sernik, który zasmakuje każdemu. Nie powinniśmy się też przejmować ciemnymi "plamami" na górze sernika, są one wynikiem pieczenia w wysokiej temperaturze i są normalne dla tego rodzaju sernika.

SKŁADNIKI

  • 1000 g sera śmietankowego (może być Philadelphia)
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 600 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sok z jednej cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek śmietankowy wrzucamy do miski.
  • Dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
  • Wbijamy jajka.
  • Dodajemy przesianą skrobię kukurydzianą.
  • Dolewamy śmietankę i wyciśnięty sok z jednej cytryny.
  • Całość dokładnie mieszamy łyżką.
  • Za pomocą miksera dobrze mieszamy całą masę, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Okrągłą formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wlewamy masę do formy.
  • Piekarnik nastawiamy na 230 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
  • Pieczemy przez 40 minut.
  • Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Kinga Goldstein