Puszysty sernik na delicjach jest hitem każdego spotkania. Ciężko mu się oprzeć
Dieta wegetariańska
Serniki to jedne z ulubionych ciast Polaków. A co jeśli połączyć je z ulubionymi ciastkami? Wyjdzie deser prawdziwie idealny. Na te święta wielkanocne przygotuj puszysty sernik ze spodem z delicji. Nikt nie będzie mógł się mu oprzeć. To ciasto idealnie sprawdzi się nie tylko na święta, ale również na najróżniejsze spotkania czy tak po prostu, by móc spałaszować coś słodkiego.
Sernik na delicjach - czego potrzebujemy?
Sernik zawsze króluje na stołach Polaków niezależnie od okazji, w której się go podaje. Na te święta przygotuj jednak deser, który łączy w sobie to wspaniałe ciasto i przepyszne ciastka. Sernik na delicjach z pewnością podbije serca wszystkich obecnych, a co więcej jest bardzo prosty w przygotowaniu. Potrzebować będziemy:
- Twaróg sernikowy
- delicje
- śmietanę 18%
- jajka
- cukier z wanilią
- cukier
- budyń waniliowy
- ulubione delicje
- masło
- czekoladę mleczną.
Sernik na delicjach. Idealny pomysł na Wielkanoc 2024
Samo przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste. Wystarczy wyłożyć dół formy naszymi ciastkami i przygotować masę sernikową. Twaróg łączymy z cukrem, śmietaną cukrem z wanilią i mieszamy. Stopniowo dodajemy rozbite wcześniej jajka. Jeśli mamy taką ochotę, do masy sernikowej możemy również dodać skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy budyń i mieszamy do połączenia. Całość wylewamy na delicje i pieczemy przez godzinę i 15 minut. Najważniejsze jest jednak studzenie. Po upieczeniu nie powinniśmy otwierać drzwiczek piekarnika przez około 3 godziny. Następnie sernik wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dopiero później rozpuszczamy czekoladę z masłem i polewamy nasze ciasto. Sernik z delicjami sprawdzi się za każdym razem.
SKŁADNIKI
- 1 kg sera sernikowego
- 0,5 l śmietany 18%
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 6 jajek
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 duże opakowanie delicji o ulubionym smaku
- Polewa
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortownice o średnicy 28 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy margaryną.
- Na spód wykładamy delicje o ulubionym smaku.
- Twaróg mieszamy na najniższych obrotach z cukrem, śmietaną i cukrem z prawdziwą wanilią, aż do połączenia się wszystkich składników.
- Stopniowo dodajemy roztrzepane wcześniej jajka.
- Na koniec dodajemy budyń i mieszamy jeszcze przez 3 minuty, aż nie będzie żadnych grudek.
- Masę ostrożnie przelewamy do przygotowanej tortownice.
- Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około godzinę i piętnaście minut.
- Piekarnik wyłączamy, ale zostawiamy w nim sernik jeszcze około przez 3 godziny.
- Wyjmujemy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokrojoną czekoladę mleczną.
- Mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Oblewamy nasz sernik polewą czekoladową.
- Odstawiamy w chłodne miejsce, by zastygła.