Puszysty sernik na delicjach jest hitem każdego spotkania. Ciężko mu się oprzeć
Serniki to jedne z ulubionych ciast Polaków. A co jeśli połączyć je z ulubionymi ciastkami? Wyjdzie deser prawdziwie idealny. Na te święta wielkanocne przygotuj puszysty sernik ze spodem z delicji. Nikt nie będzie mógł się mu oprzeć. To ciasto idealnie sprawdzi się nie tylko na święta, ale również na najróżniejsze spotkania czy tak po prostu, by móc spałaszować coś słodkiego.
i
Dieta wegetariańska
Sernik na delicjach - czego potrzebujemy?
Sernik zawsze króluje na stołach Polaków niezależnie od okazji, w której się go podaje. Na te święta przygotuj jednak deser, który łączy w sobie to wspaniałe ciasto i przepyszne ciastka. Sernik na delicjach z pewnością podbije serca wszystkich obecnych, a co więcej jest bardzo prosty w przygotowaniu. Potrzebować będziemy:
- Twaróg sernikowy
- delicje
- śmietanę 18%
- jajka
- cukier z wanilią
- cukier
- budyń waniliowy
- ulubione delicje
- masło
- czekoladę mleczną.
Sernik na delicjach. Idealny pomysł na Wielkanoc 2024
Samo przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste. Wystarczy wyłożyć dół formy naszymi ciastkami i przygotować masę sernikową. Twaróg łączymy z cukrem, śmietaną cukrem z wanilią i mieszamy. Stopniowo dodajemy rozbite wcześniej jajka. Jeśli mamy taką ochotę, do masy sernikowej możemy również dodać skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy budyń i mieszamy do połączenia. Całość wylewamy na delicje i pieczemy przez godzinę i 15 minut. Najważniejsze jest jednak studzenie. Po upieczeniu nie powinniśmy otwierać drzwiczek piekarnika przez około 3 godziny. Następnie sernik wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dopiero później rozpuszczamy czekoladę z masłem i polewamy nasze ciasto. Sernik z delicjami sprawdzi się za każdym razem.
SKŁADNIKI
- 1 kg sera sernikowego
- 0,5 l śmietany 18%
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 6 jajek
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 duże opakowanie delicji o ulubionym smaku
- Polewa
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortownice o średnicy 28 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy margaryną.
- Na spód wykładamy delicje o ulubionym smaku.
- Twaróg mieszamy na najniższych obrotach z cukrem, śmietaną i cukrem z prawdziwą wanilią, aż do połączenia się wszystkich składników.
- Stopniowo dodajemy roztrzepane wcześniej jajka.
- Na koniec dodajemy budyń i mieszamy jeszcze przez 3 minuty, aż nie będzie żadnych grudek.
- Masę ostrożnie przelewamy do przygotowanej tortownice.
- Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około godzinę i piętnaście minut.
- Piekarnik wyłączamy, ale zostawiamy w nim sernik jeszcze około przez 3 godziny.
- Wyjmujemy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokrojoną czekoladę mleczną.
- Mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Oblewamy nasz sernik polewą czekoladową.
- Odstawiamy w chłodne miejsce, by zastygła.