Na tę Wielkanoc zaskocz gości czymś nowym. Sernik mango podbije wszystkie podniebienia
Dieta wegetariańska
Sernik jest takim ciastem, które można do woli modyfikować i za każdym razem zjeść inny. Wpisze się w gusta fanów czekolady, wanilii oraz ciast z owocami. Przepysznym przykładem może być sernik mango, który łączy ze sobą świeżość ze słodziutką masą. Przygotowanie go nie jest ciężkie i większość bez problemu sobie z nim poradzi. Wystarczy kilka prostych kroków, by zaskoczyć gości kremowym i puszystym sernikiem mango.
Składniki do sernika mango
Sernik mango jest nie tylko idealnym połączeniem owocowych smaków z pyszną kremową masą, ale jest też niezwykle prosty w przygotowaniu. Powinien poradzić sobie z nim niemal każdy. Ten przysmak szykuje się niezwykle szybko, a wychodzi za każdym razem. Jeśli na tę Wielkanoc chcielibyśmy czymś zaskoczyć naszych gości, musimy przygotować:
- herbatniki
- masło
- cukier
- mango
- śmietankę
- serek śmietankowy
- jajka
- cynamon
- kardamon
Sernik mango - jak przygotować?
Samo przygotowanie sernika mango jest niezwykle proste. Zaczynamy od przygotowania purée z owocu, tak by miało ono szansę ostygnąć. Dojrzałe mango wrzucamy do blendera, a następnie wkładamy do rondelka powstałą pulpę. Gotujemy przez 15 min na małym ogniu i odstawiamy. Następnie blendujemy herbatniki, dodajemy roztopione masło i cukier i łączymy je ze sobą. Przygotowaną masę wykładamy na tortownice i dobrze dociskamy. Pieczemy 8 min w 160 stopniach. Masę serową przygotowujemy łącząc ze sobą śmietankę i serek śmietanowy. Następnie dodajemy cukier i mieszamy. Kolejnym krokiem będzie stopniowe dodawanie jajek, cały czas mieszając. Na koniec dorzucamy przyprawy i nasze purée z mango. Masę wylewamy na podpieczony spód. Do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą, a poniżej wkładamy nasz sernik. Pieczemy przez 45/60 minut w 160 stopniach. Następnie zostawiamy na 20 min w piekarniku, a później wyciągamy do ostudzenia.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 260 g herbatników
- 90 g masła
- 2 łyżki cukru
- Masa sernikowa:
- 600 g serka śmietankowego
- 140 g śmietanki min. 30%
- 200 g cukru
- 1 mango
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka
- 0,5 łyżeczki kardamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mango wrzucamy do blendera i miksujemy na purée.
- Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min i odstawiamy do ostudzenia.
- Herbatniki blendujemy, dodajemy do nich roztopione masło i 2 łyżki cukru.
- Całość łączymy w zwartą masę i przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm.
- Pieczemy przez 8 min w 160 stopniach Celsjusza.
- Serek śmietankowy ubijamy ze śmietanką, aż masa będzie jednolita i gładka.
- Dodajemy cukier i ponownie ubijamy.
- Do masy dodajemy stopniowo jajka cały czas ubijając. Powinna być jednolita i bez grudek.
- Dorzucamy wcześniej przygotowane purée z mango i przyprawy.
- Masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód.
- Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Pod nim wstawiamy nasz sernik.
- Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 45-60 min.
- Zostawiamy na 20 minut w wyłączonym piekarniku.