Na tę Wielkanoc zaskocz gości czymś nowym. Sernik mango podbije wszystkie podniebienia

2024-03-14
Kinga Goldstein
Na tę Wielkanoc zaskocz gości czymś nowym. Sernik mango podbije wszystkie podniebienia
Autor: Shutterstock.com Pyszny i puszysty sernik mango. Sprawdzi się na każdą okazję
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Sernik jest takim ciastem, które można do woli modyfikować i za każdym razem zjeść inny. Wpisze się w gusta fanów czekolady, wanilii oraz ciast z owocami. Przepysznym przykładem może być sernik mango, który łączy ze sobą świeżość ze słodziutką masą. Przygotowanie go nie jest ciężkie i większość bez problemu sobie z nim poradzi. Wystarczy kilka prostych kroków, by zaskoczyć gości kremowym i puszystym sernikiem mango.

Składniki do sernika mango

Sernik mango jest nie tylko idealnym połączeniem owocowych smaków z pyszną kremową masą, ale jest też niezwykle prosty w przygotowaniu. Powinien poradzić sobie z nim niemal każdy. Ten przysmak szykuje się niezwykle szybko, a wychodzi za każdym razem. Jeśli na tę Wielkanoc chcielibyśmy czymś zaskoczyć naszych gości, musimy przygotować:

  • herbatniki
  • masło
  • cukier
  • mango
  • śmietankę
  • serek śmietankowy
  • jajka
  • cynamon 
  • kardamon

Sernik mango - jak przygotować?

Samo przygotowanie sernika mango jest niezwykle proste. Zaczynamy od przygotowania purée z owocu, tak by miało ono szansę ostygnąć. Dojrzałe mango wrzucamy do blendera, a następnie wkładamy do rondelka powstałą pulpę. Gotujemy przez 15 min na małym ogniu i odstawiamy. Następnie blendujemy herbatniki, dodajemy roztopione masło i cukier i łączymy je ze sobą. Przygotowaną masę wykładamy na tortownice i dobrze dociskamy. Pieczemy 8 min w 160 stopniach. Masę serową przygotowujemy łącząc ze sobą śmietankę i serek śmietanowy. Następnie dodajemy cukier i mieszamy. Kolejnym krokiem będzie stopniowe dodawanie jajek, cały czas mieszając. Na koniec dorzucamy przyprawy i nasze purée z mango. Masę wylewamy na podpieczony spód. Do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą, a poniżej wkładamy nasz sernik. Pieczemy przez 45/60 minut w 160 stopniach. Następnie zostawiamy na 20 min w piekarniku, a później wyciągamy do ostudzenia.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 260 g herbatników
  • 90 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • Masa sernikowa:
  • 600 g serka śmietankowego
  • 140 g śmietanki min. 30%
  • 200 g cukru
  • 1 mango
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 0,5  łyżeczki kardamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mango wrzucamy do blendera i miksujemy na purée.
  • Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min i odstawiamy do ostudzenia.
  • Herbatniki blendujemy, dodajemy do nich roztopione masło i 2 łyżki cukru.
  • Całość łączymy w zwartą masę i przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Pieczemy przez 8 min w 160 stopniach Celsjusza.
  • Serek śmietankowy ubijamy ze śmietanką, aż masa będzie jednolita i gładka.
  • Dodajemy cukier i ponownie ubijamy.
  • Do masy dodajemy stopniowo jajka cały czas ubijając. Powinna być jednolita i bez grudek.
  • Dorzucamy wcześniej przygotowane purée z mango i przyprawy.
  • Masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód.
  • Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Pod nim wstawiamy nasz sernik.
  • Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 45-60 min.
  • Zostawiamy na 20 minut w wyłączonym piekarniku.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Kinga Goldstein