Przepis na sernik pistacjowy bez pieczenia. Deser, który smakuje jak z najlepszej cukierni

sernik pistacjowy
Autor: Shutterstock Wystarczy kilka składników i 20 minut wolnego czasu, aby zrobić pyszny sernik pistacjowy.
łatwy
20 min
12

Dieta wegetariańska

Pyszny sernik pistacjowy uwiedzie smakiem każdego już po pierwszym kęsie. To propozycja na deser po rodzinnym obiedzie, który urzeknie wyglądem i zauroczy smakiem. Przygotowanie tego obłędnego sernika bez pieczenia nie jest skomplikowane, a wszystkie składniki można kupić w jednym sklepie. Poznajcie łatwy i szybki przepis na doskonały sernik pistacjowy.

Z czego zrobić sernik pistacjowy?

Do przygotowania domowego sernika o smaku pistacjowym nie są potrzebne wyszukane produkty, które można kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Są dostępne bez względu na porę roku, dlatego pyszny sernik z dodatkiem orzechów pistacjowych na zimno można robić na każdą okazję.

Lista składników, które potrzebne są do przygotowania wyjątkowego sernika, została podzielona na dwie części i obejmuje takie produkty jak:

  • herbatniki
  • masło
  • serek mascarpone
  • śmietana kremówka o zawartości tłuszczu 30%
  • grubo zmielone i posiekane pistacje
  • krem pistacjowy
  • cukier puder

Jak zrobić sernik pistacjowy?

Przepis na sernik z dodatkiem kremu pistacjowego nie jest trudny. To łatwy i szybki przepis na wyśmienity domowy sernik bez pieczenia, który wzbogacają orzechy pistacjowe. Wystarczy robić go tak, jak opisano to w przepisie. Sernik wywiera spore wrażenie już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyca smakiem.

Jak więc zrobić pyszny pistacjowy sernik na zimno? Przygotowanie jest banalnie proste i ekspresowe.

  • 1. krok – przygotowanie spodu ze zmielonych herbatników i roztopionego masła
  • 2. krok – ubicie serka mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem oraz zmielonymi pistacjami i kremem pistacjowym
  • 3. krok – wyłożenie masy na herbatnikowy spód, udekorowanie i schłodzenie sernika w lodówce

Jak podawać sernik pistacjowy?

Obłędny sernik bez pieczenia z dodatkiem orzechów pistacjowych to pomysł na deser na każdą okazję. Składniki są w sklepach przez cały rok, a wykonanie jest bardzo łatwe, więc doskonały sernik pistacjowy sprawdzi się zawsze.

Sernik pistacjowy świetnie smakuje i orzeźwia w upalne dni. Można przygotować go z okazji świąt jak Wielkanoc. Sernik wzbogacony orzechami pistacjowymi zastąpi tradycyjny tort urodzinowy. To idealny dodatek do kawy, herbaty i domowych likierów.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 220 g herbatników
  • 100 g roztopionego masła

  • Masa pistacjowa:
  • 400 g śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 200 g kremu pistacjowego
  • 150 g grubo zmielonych pistacji
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki posiekanych pistacji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmielić na piasek. Wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć dno tortownicy, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
  • Serek mascarpone ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietaną. Dodać zmielone pistacje i zmiksować do połączenia.
  • Masę przełożyć na herbatnikowy spód. Wierzch wyrównać, posmarować pastą pistacjową i posypać posiekanymi pistacjami.
  • Sernik wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Podawać na deser na różne okazje i święta.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
więcej