Przepis na sernik pistacjowy bez pieczenia. Deser, który smakuje jak z najlepszej cukierni
Dieta wegetariańska
Pyszny sernik pistacjowy uwiedzie smakiem każdego już po pierwszym kęsie. To propozycja na deser po rodzinnym obiedzie, który urzeknie wyglądem i zauroczy smakiem. Przygotowanie tego obłędnego sernika bez pieczenia nie jest skomplikowane, a wszystkie składniki można kupić w jednym sklepie. Poznajcie łatwy i szybki przepis na doskonały sernik pistacjowy.
Z czego zrobić sernik pistacjowy?
Do przygotowania domowego sernika o smaku pistacjowym nie są potrzebne wyszukane produkty, które można kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Są dostępne bez względu na porę roku, dlatego pyszny sernik z dodatkiem orzechów pistacjowych na zimno można robić na każdą okazję.
Lista składników, które potrzebne są do przygotowania wyjątkowego sernika, została podzielona na dwie części i obejmuje takie produkty jak:
- herbatniki
- masło
- serek mascarpone
- śmietana kremówka o zawartości tłuszczu 30%
- grubo zmielone i posiekane pistacje
- krem pistacjowy
- cukier puder
Jak zrobić sernik pistacjowy?
Przepis na sernik z dodatkiem kremu pistacjowego nie jest trudny. To łatwy i szybki przepis na wyśmienity domowy sernik bez pieczenia, który wzbogacają orzechy pistacjowe. Wystarczy robić go tak, jak opisano to w przepisie. Sernik wywiera spore wrażenie już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyca smakiem.
Jak więc zrobić pyszny pistacjowy sernik na zimno? Przygotowanie jest banalnie proste i ekspresowe.
- 1. krok – przygotowanie spodu ze zmielonych herbatników i roztopionego masła
- 2. krok – ubicie serka mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem oraz zmielonymi pistacjami i kremem pistacjowym
- 3. krok – wyłożenie masy na herbatnikowy spód, udekorowanie i schłodzenie sernika w lodówce
Jak podawać sernik pistacjowy?
Obłędny sernik bez pieczenia z dodatkiem orzechów pistacjowych to pomysł na deser na każdą okazję. Składniki są w sklepach przez cały rok, a wykonanie jest bardzo łatwe, więc doskonały sernik pistacjowy sprawdzi się zawsze.
Sernik pistacjowy świetnie smakuje i orzeźwia w upalne dni. Można przygotować go z okazji świąt jak Wielkanoc. Sernik wzbogacony orzechami pistacjowymi zastąpi tradycyjny tort urodzinowy. To idealny dodatek do kawy, herbaty i domowych likierów.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 220 g herbatników
- 100 g roztopionego masła
Masa pistacjowa:- 400 g śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 200 g kremu pistacjowego
- 150 g grubo zmielonych pistacji
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki posiekanych pistacji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zmielić na piasek. Wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć dno tortownicy, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
- Serek mascarpone ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietaną. Dodać zmielone pistacje i zmiksować do połączenia.
- Masę przełożyć na herbatnikowy spód. Wierzch wyrównać, posmarować pastą pistacjową i posypać posiekanymi pistacjami.
- Sernik wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Podawać na deser na różne okazje i święta.