Przepis na sernik pistacjowy bez pieczenia. Deser, który smakuje jak z najlepszej cukierni

2024-02-24 11:10

Pyszny sernik pistacjowy uwiedzie smakiem każdego już po pierwszym kęsie. To propozycja na deser po rodzinnym obiedzie, który urzeknie wyglądem i zauroczy smakiem. Przygotowanie tego obłędnego sernika bez pieczenia nie jest skomplikowane, a wszystkie składniki można kupić w jednym sklepie. Poznajcie łatwy i szybki przepis na doskonały sernik pistacjowy.

sernik pistacjowy

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Wystarczy kilka składników i 20 minut wolnego czasu, aby zrobić pyszny sernik pistacjowy.
łatwy
20 min
12

Dieta wegetariańska

Z czego zrobić sernik pistacjowy?

Do przygotowania domowego sernika o smaku pistacjowym nie są potrzebne wyszukane produkty, które można kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Są dostępne bez względu na porę roku, dlatego pyszny sernik z dodatkiem orzechów pistacjowych na zimno można robić na każdą okazję.

Lista składników, które potrzebne są do przygotowania wyjątkowego sernika, została podzielona na dwie części i obejmuje takie produkty jak:

  • herbatniki
  • masło
  • serek mascarpone
  • śmietana kremówka o zawartości tłuszczu 30%
  • grubo zmielone i posiekane pistacje
  • krem pistacjowy
  • cukier puder

Jak zrobić sernik pistacjowy?

Przepis na sernik z dodatkiem kremu pistacjowego nie jest trudny. To łatwy i szybki przepis na wyśmienity domowy sernik bez pieczenia, który wzbogacają orzechy pistacjowe. Wystarczy robić go tak, jak opisano to w przepisie. Sernik wywiera spore wrażenie już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyca smakiem.

Jak więc zrobić pyszny pistacjowy sernik na zimno? Przygotowanie jest banalnie proste i ekspresowe.

  • 1. krok – przygotowanie spodu ze zmielonych herbatników i roztopionego masła
  • 2. krok – ubicie serka mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem oraz zmielonymi pistacjami i kremem pistacjowym
  • 3. krok – wyłożenie masy na herbatnikowy spód, udekorowanie i schłodzenie sernika w lodówce

Jak podawać sernik pistacjowy?

Obłędny sernik bez pieczenia z dodatkiem orzechów pistacjowych to pomysł na deser na każdą okazję. Składniki są w sklepach przez cały rok, a wykonanie jest bardzo łatwe, więc doskonały sernik pistacjowy sprawdzi się zawsze.

Sernik pistacjowy świetnie smakuje i orzeźwia w upalne dni. Można przygotować go z okazji świąt jak Wielkanoc. Sernik wzbogacony orzechami pistacjowymi zastąpi tradycyjny tort urodzinowy. To idealny dodatek do kawy, herbaty i domowych likierów.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 220 g herbatników
  • 100 g roztopionego masła

  • Masa pistacjowa:
  • 400 g śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 200 g kremu pistacjowego
  • 150 g grubo zmielonych pistacji
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki posiekanych pistacji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmielić na piasek. Wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć dno tortownicy, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
  • Serek mascarpone ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietaną. Dodać zmielone pistacje i zmiksować do połączenia.
  • Masę przełożyć na herbatnikowy spód. Wierzch wyrównać, posmarować pastą pistacjową i posypać posiekanymi pistacjami.
  • Sernik wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Podawać na deser na różne okazje i święta.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...