Pistacjowy likier: przepis prosto z Sycylii

2021-03-29
Pistacjowy likier: przepis prosto z Sycylii
Autor: thinkstockphotos.com Pistacjowy likier rodem z Sycylii.
łatwy
0 min
4

Sycylijski likier pistacjowy należy do narodowych dóbr tej skalistej wyspy na Morzu Śródziemnym. Produkowany jest na Sycylii od X wieku, czyli odkąd Arabowie podbili wyspę i przywieźli ze sobą alkohol destylowany z wina w alembikach. Do produkcji likieru niezbędny jest spirytus dobrej jakości i najlepsze pistacje. Jego smak zrekompensuje wszystkie trudy przygotowania. Likier pistacjowy podany w ładnych kieliszkach pasuje do kawy, ale jest też świetnym dodatkiem do alkoholowych koktajli na bazie mleka i śmietany. 

SKŁADNIKI

  • 1 l spirytusu
  • 3/4 l wody
  • 1 kg cukru
  • 100 g pistacji niesolonych
  • kawałek laski cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pistacje obrać z łupinek, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek. Pistacje rozdrobnić w malakserze.
  • Przygotować syrop z wody i cukru, nieco schłodzić, jeszcze dobrze ciepły zmieszać ze spirytusem, dodać rozdrobnione migdały i cynamon, wlać do słoja, zamknąć, odstawić na 7 dni. 
  • Gotowy likier przesączyć, wlać do butelek, zakorkować.
  • Po roku nadaje się do picia.