Pistacjowy likier: przepis prosto z Sycylii
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Sycylijski likier pistacjowy należy do narodowych dóbr tej skalistej wyspy na Morzu Śródziemnym. Produkowany jest na Sycylii od X wieku, czyli odkąd Arabowie podbili wyspę i przywieźli ze sobą alkohol destylowany z wina w alembikach. Do produkcji likieru niezbędny jest spirytus dobrej jakości i najlepsze pistacje. Jego smak zrekompensuje wszystkie trudy przygotowania. Likier pistacjowy podany w ładnych kieliszkach pasuje do kawy, ale jest też świetnym dodatkiem do alkoholowych koktajli na bazie mleka i śmietany.
SKŁADNIKI
- 1 l spirytusu
- 3/4 l wody
- 1 kg cukru
- 100 g pistacji niesolonych
- kawałek laski cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pistacje obrać z łupinek, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek. Pistacje rozdrobnić w malakserze.
- Przygotować syrop z wody i cukru, nieco schłodzić, jeszcze dobrze ciepły zmieszać ze spirytusem, dodać rozdrobnione migdały i cynamon, wlać do słoja, zamknąć, odstawić na 7 dni.
- Gotowy likier przesączyć, wlać do butelek, zakorkować.
- Po roku nadaje się do picia.