Sernik Twix z kajmakiem: przepis na odświętny deser

Aleksandra Filipowska (Łódź)
Sernik kajmakowy: przepis na wyśmienity karnawałowy deser
Autor: Aleksandra Filipowska (Łódź) Sernik kajmakowy - karnawałowe delicje. Aleksandra Filipowskahttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/karnawalowy-sernik-twixowo-kajmakowy,703/
średni
40 min
4

Sernik Twix z kajmakiem - czy można wyobrazić sobie coś bardziej pysznego? Kajmak, czyli sama słodycz plus sernik, czyli wyśmienity tradycyjnie polski smak, który wszyscy pamiętamy z dzieciństwa. Poznajcie przepis na sernik kajmakowy, który ma szansę dodatkowo zasmakować dzieciom, bo dodano do niego batoniki Twix!

Polecamy także:

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 160 g ciastek digestive
  • 60 g masła
  • 200 g batoników Twix
  • 600 g sera twarogowego śmietankowego
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 40 g opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g masy kajmakowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj spód. Masło rozpuść, ciastka rozgnieć na "piasek" i połącz je z masłem oraz z 50 g drobno posiekanych batoników Twix.
  • Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, masę ciasteczkową ułóż na spodzie, dość mocno ugniatając.
  • Masę należy schłodzić przez pół godziny w lodówce.

    Przygotuj masę serową. Mikserem połącz twaróg z cukrem, kwaśną śmietaną, śmietaną kremówką, budyniem i ekstraktem z wanilii. Miksuj, aż powstanie gładka masa.
  • Stopniowo wbijaj jajka i dalej ucieraj.
  • Dodawaj posiekane batoniki Twix (100 g) wciąż mieszając.
  • Całość przelej do tortownicy z ciasteczkowym spodem.
  • Piecz 60-70 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Schłodź przez 3 godziny w lodówce. Jeśli to możliwe, trzymaj ciasto w lodówce przez całą noc.
  • Sernik przed podaniem posmaruj masą kajmakową z puszki i ozdób posiekanymi batonikami Twix (50 g).
Aleksandra Filipowska (Łódź)