Kremowy sernik pomarańczowy: przepis na pyszne ciasto

2021-03-29
Pyszny sernik pomarańczowy
Autor: Shutterstock Pomarańczowy sernik z czekoladą i migdałami to deser doskonały
łatwy
60 min
4

Delikatny i kremowy - sernik pomarańczowy to pyszna uczta dla zmysłów. Doskonale sprawdza się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Dzięki dodaniu serka ricotta sernik ma jednolitą konsystencję z charakterystyczną nutą pomarańczy. Podajemy przepis na sernik pomarańczowy!

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • kruchy spód:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 12 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • żółtko
  •  masa serowa:
  • 1/2 kg ricotty
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  •  do dekoracji:
  • kawałki czekolady
  • płatki migdałowe uprażone na złoto, cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw zagnieć ciasto z podanych składników, wyklej nim dno tortownicy, a potem wstaw do lodówki na pół godziny.
  • Upiecz na jasnozłoty kolor w temperaturze 190°C.
  • Zmieszaj składniki masy serowej i wyłóż na upieczony i wystudzony spód.
  • Następnie piecz całość 30-35 minut w temperaturze 190°C.
  • Po upieczeniu posyp sernik kawałkami czekolady i  płatkami migdałowymi, oprósz cukrem.