Kremowy sernik pomarańczowy: przepis na pyszne ciasto
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Delikatny i kremowy - sernik pomarańczowy to pyszna uczta dla zmysłów. Doskonale sprawdza się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Dzięki dodaniu serka ricotta sernik ma jednolitą konsystencję z charakterystyczną nutą pomarańczy. Podajemy przepis na sernik pomarańczowy!
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- kruchy spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki drobnego cukru
- 12 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę
- żółtko
- masa serowa:
- 1/2 kg ricotty
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/3 szklanki cukru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- do dekoracji:
- kawałki czekolady
- płatki migdałowe uprażone na złoto, cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw zagnieć ciasto z podanych składników, wyklej nim dno tortownicy, a potem wstaw do lodówki na pół godziny.
- Upiecz na jasnozłoty kolor w temperaturze 190°C.
- Zmieszaj składniki masy serowej i wyłóż na upieczony i wystudzony spód.
- Następnie piecz całość 30-35 minut w temperaturze 190°C.
- Po upieczeniu posyp sernik kawałkami czekolady i płatkami migdałowymi, oprósz cukrem.