Puszysty sernik bez sera: jak zrobić?

Polecamy przepis na puszysty sernik... bez sera. Jego autorem jest Piotr Kucharski, zwycięzca konkursu "Gotuj o wszystko". Ciasto jest rewelacyjne i szybko się je robi. Jak zrobić puszysty sernik bez dodatku sera?
Jogurt grecki, choć nie należy do produktów "odchudzonych", ma jednak zdecydowanie mniej kalorii niż ser pełnotłusty, którego zazwyczaj używamy do przygotowania serników. Jeszcze bardziej tłusty jest serek mascarpone. Dlatego osoby dbające o linię mogą z powodzeniem sięgnąć po serniki jogurtowe, mniej kaloryczne.
Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Spód sernika:
- 200 g herbatników
- 100 g rozpuszczonego masła
- Masa serowa:
- 1 l jogurtu greckiego
- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 3 torebki budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuścić i ostudzić. Herbatniki pokruszyć i dokładnie wymieszać z masłem. Natłuścić tortownicę (o średnicy około 26 cm) i równomiernie wyłożyć jej dno masą z herbatników i masła. Wstawić do lodówki na pół godziny.
- W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na pianę.
- Żółtka zmiksować z budyniem i proszkiem do pieczenia; dodać olej i jogurt. Masę połączyć z pianą z białek, delikatnie mieszając. Wylać na spód z herbatników.
- Tortownicę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C. Sernik należy piec około 1 godziny (wierzch ciasta musi być jasnobrązowy, a środek wypukły). Gotowy sernik zostawić w piekarniku do ostygnięcia.