Przepis na sernik z jabłkami i żurawiną
Sernik to ciasto mające wiele odmian. Jesienią na pewno warto wypróbować sernik z jabłkami - szczególnie, gdy możemy dostać jabłka starych aromatycznych odmian. Żurawina jest świetnym dodatkiem do takiego sernika z owocami - udekoruje go i doda witamin.
Żurawina to źródło błonnika, witaminy C, A, B1 i B2 a nawet żelaza i magnezu. Choć w postaci surowej jest zbyt kwaśna, to można ją suszyć, kandyzować, wekować, a nawet mrozić. Jest świetnym dodatkiem do mięs i deserów. I nieodzowną częścią musli. Niektórym z nas żurawina kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, gdyż kisiel z żurawiny to jedna z charakterystycznych wigilijnych potraw – nieodłączny składnik wileńskiej Wigilii, gdzie gospodynie gotują go tak gęsty, że je się go łyżką. Zazwyczaj do sernika dodajemy rodzynki, tym razem proponujemy go z żurawiną.
Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 30 dag zmielonego sera (do sernika)
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2-3 jabłka
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki soku z gruszki
- 2-3 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
- skórka z cytryny
- Sos waniliowy:
- 250 ml mleka,
- 250 ml śmietany
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- laska wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko i śmietanę wymieszać i dodać miąższ z laski wanilii. Zagotować.
- Żółtka utrzeć z cukrem na krem. Ciepłe mleko ze śmietaną dolać do kremu, wymieszać i ciągle mieszając podgrzać na małym ogniu, nie doprowadzić do wrzenia.
- Umyte, obrane ze skórki jabłka z usuniętymi gniazdami nasiennymi pokroić w plasterki.
- Żurawinę wymieszać z sokiem pomarańczowym i dodać do pokrojonych jabłek.
- Ser wymieszać z jajkami.
- Dodać sok z gruszek, skórkę z cytryny, mąkę, sól i proszek do pieczenia i wymieszać na gładką i kremową masę.
- Dodać jabłka z żurawiną.
- Część jabłek można zostawić do przybrania.
- Masę serowo-jabłkową przełożyć do żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem.
- Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
- Sernik podawać z sosem waniliowym.