Dekoracyjny sernik zebra - dla miłośników sernika i czekolady!
2021-07-08

łatwy
30 min
4
Biało czarny sernik zebra to ciekawy pomysł na przygotowanie klasycznego ciasta w nieco inny sposób. Posiada nie tylko ciekawą kolorystykę i pyszny smak. Jest również bardzo łatwy w przygotowaniu.
Polecamy też:
Łatwy sernik z 3 składników - jak go zrobić?
Sernik puszysty niczym pianka: najlepszy przepis
Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Spód:
- 115 g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych)
- 1 łyżeczka kakao
- 30 g masła
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 180 g cukru
- 5 jajek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
- 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Ciasteczka zmielić i wymieszać z kakao (blenderem, mikserem albo rozkruszając ciasteczka w woreczku wałkiem). Masło roztopić i gorące od razu dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno formy i ugnieść dnem szklanki.
- Podpiec ok. 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
- Następnie dno i boki tortownicy owinąć od zewnętrznej strony parokrotnie i szczelnie folią aluminiową (sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia.
- Przygotować masę serową: twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmiksować krótko kakao.
- Na środek tortownicy, na podpieczone ciasto, nakładać na przemian po ok. 2- 3 łyżki ciemniej i jasnej masy, aż do wyczerpania masy. Po wyłożeniu całej masy, potrząsnąć tortownicą, aby masa równomiernie się rozłożyła.Wstawić tortownicę do naczynia żaroodpornego.
- W międzyczasie zagotować cały czajnik wody. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół (masa serowa powinna być na środku ścięta, jeśli nie jest, piec dłużej).
- Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony sernik wstawić na noc do lodówki.