Surówka z marchewki z rodzynkami: przepis bez majonezu
2022-01-06
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Marchewkowa surówka to zdrowa porcja karotenu. Karoten to naturalny barwnik roślinny nadający im barwę pomarańczową. Karoten jest prowitaminą witaminy A. Niezbędny jest dla prawidłowej funkcji wzroku. Włączając marchewkę do swojej diety dbamy o zdrowie naszych oczu. Żeby jednak nasz organizm mógł przyswoić karoten, potrzebna jest odrobina zdrowego tłuszczu. Wypróbuj przepis, jak zrobić przepyszną surówkę z marchewki na poprawę wzroku!
SKŁADNIKI
- 3 marchewki
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju bogatego w kwasy tłuszczowe omega-3
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki zalać wrzątkiem. Odstawić.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni. Grubo posiekać.
- Marchew zetrzeć na tarce. Posłodzić, posolić, wymieszać. Odstawić.
- Rodzynki osączyć. Dodać do surówki razem z orzechami.
- Surówkę przyprawić oliwą i sokiem z cytryny. Zamieszać.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 48 godzin.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?