Surówka z marchewki z rodzynkami: przepis bez majonezu

Surówka z marchewki z rodzynkami: przepis bez majonezu
Autor: Shutterstock.com Surówka z marchewki z rodzynkami i orzechami włoskimi to pokarm dla zdrowia naszych oczu
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Marchewkowa surówka to zdrowa porcja karotenu. Karoten to naturalny barwnik roślinny nadający im barwę pomarańczową. Karoten jest prowitaminą witaminy A. Niezbędny jest dla prawidłowej funkcji wzroku. Włączając marchewkę do swojej diety dbamy o zdrowie naszych oczu. Żeby jednak nasz organizm mógł przyswoić karoten, potrzebna jest odrobina zdrowego tłuszczu. Wypróbuj przepis, jak zrobić przepyszną surówkę z marchewki na poprawę wzroku!

SKŁADNIKI

  • 3 marchewki
  • 3 łyżki rodzynek 
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju bogatego w kwasy tłuszczowe omega-3
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki zalać wrzątkiem. Odstawić. 
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni. Grubo posiekać. 
  • Marchew zetrzeć na tarce. Posłodzić, posolić, wymieszać. Odstawić. 
  • Rodzynki osączyć. Dodać do surówki razem z orzechami. 
  • Surówkę przyprawić oliwą i sokiem z cytryny. Zamieszać. 
  • Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 48 godzin. 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej